Od svého objevu byl muškátový oříšek obestřen záhadami a neuvěřitelnými příběhy. Lidé dlouho nevěděli, z jaké rostliny pochází, a o to divočejší byly historky o jeho původu.
Muškátový oříšek: záhadné koření z Indonésie
Muškátový oříšek je vysušené semeno plodu pocházejícího ze stromu muškátovníku pravého.
Trocha historie
V Evropě byl velmi drahý, do 19. století se považoval za luxusní zboží. Od 17. století začal být více ceněný v kuchyni než jako léčivka. V přepychových restauracích si oříšek mohli hosté sami strouhat do pokrmů podle vlastní chuti. Džentlmen často dámě nabídl, že jí oříšek nastrouhá do pokrmu sám. Exotická vůně a chuť v kombinaci s tímto gestem mohly být začátkem svůdného flirtu. Indické babičky svým vnoučatům údajně dávaly před spaním sklenici mléka se špetkou mletého muškátového oříšku, aby lépe spala.
Léčebné účinky
Oříšek má antibakteriální, antiseptické a antimikrobiální účinky. I když se používá jako koření podporující chuť k jídlu a zajišťující klidné trávení, jedná se také o účinné antikonvulzivum – tiší zejména břišní bolesti a křeče. Při středních dávkách vyvolává menstruaci. Ve vyšších dávkách se chová jako droga: delirogenní narkotikum.
Toxicita – na co si dát pozor
Díky účinkům silic myristicinu a elemicinu může vést konzumace ve vysokých dávkách ke ztrátě vědomí a křečím, které mohou zapříčinit i smrt.
Navzdory svým účinkům se ale nikdy nestal drogou nebo látkou užívanou k šamanským, věšteckým nebo podobným účelům.
Použití v kuchyni
Muškátový oříšek má významnou pronikavou vůni a hřejivou nasládlou chuť. Jako koření se uplatňuje ve slaných i sladkých pokrmech. Ochucuje se jím maso, omáčky nebo bešamel. Použít ho můžete i při přípravě polévek, zeleniny (výborně se hodí ke špenátu), dušeného ovoce nebo do nápojů jako koňak a punč.
Základní bešamelová omáčka
Suroviny:
• 1 cibule
• ½ litru mléka
• 60 g másla
• ½ litru hovězího vývaru
• 60 g hladké mouky
• sůl
• muškátový oříšek
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na másle. Postupně přisypáváme mouku a restujeme do světle žluta. Za stálého míchání přiléváme vývar a mléko. Přisolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a vaříme asi 20 minut do zhoustnutí.
Bešamelový základ používáme k zapékání těstovin, zeleniny apod. Ředěný smetanou nebo mlékem je vhodný pro přípravu různých bílých speciálních omáček.
Vaječný likér
Suroviny:
• 20 ml bourbonu
• 30 ml rumu
• 65 ml plnotučného mléka
• 35 ml smetany ke šlehání
• 1 vejce
• 3 lžičky cukru
• 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
• led
Postup:
V koktejlovém šejkru smícháme vše kromě ledu a muškátového oříšku. Promíchané nalijeme do sklenic s ledem a poprášíme muškátovým oříškem.
Využívejte léčivou sílu tohoto indonéského koření, které chutná exoticky a nádherně voní.
Autor: Alžběta Krchová
redaktorka FTV Prima