Falafel je poklad severoafrické kuchyně, který se právem probojoval mezi lahůdky rychlého občerstvení po celém světě. V tomto bodě globalizace budiž velebena.
Připravte si doma famózní falafel s pikantním dipem
Jedná se v podstatě o fritované cizrnové koule, které se dle regionů podávají v různých modifikacích a úpravách. Falafel je jednoduchý, vegetariánský, výživný, rychlý a levný. Cizrna nebo-li římský hrách, ze které se falafel připravuje, patří mezi tři světově nejvýznamnější luštěniny a pokud jste ji ještě nepřivítali do své kuchyně, rychle to napravte. Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Tělu dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích a je zdrojem mnoha dalších prospěšných látek, vitamínů a minerálů.
Falafel si jako letní oběd zamilujete. Až nebudete mít chuť na maso, rozpalte pánev a pusťte se do toho…
směs na falafel
• 400 g konzervané cizrny
• 2x jarní cibulka (nebo dvě šalotky)
• 4 stroužky česneku
• 1 menší svazek petrželky
• 1 polévková lžíce římského kmínu (ne obyčejného!)
• 1/2 lžičky chilli
• sůl a čerstvě namletý pepř
• kvalitní olej na smažení
dip
• 200 g hustého bílého jogurtu
• 1 svazek koriandu
• 1 lžíce tahini pasty
• citronová šťáva dle chuti
• 1 lžíce ostrého kečupu
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce majonézy
• sůl a čerstvě namletý pepř
Cizrnu slijte a rozmačkejte na hrubší kaši. Přidejte k ní nasekanou jarní cibulku a petrželku, prolisovaný česnek a veškeré koření. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily. Důležité je směs na několik desítek minut nechat v lednici, aby trochu ztuhla a byla lépe připravena na tvorbu kuliček. Mezitím z ingrediencí připravte dip, který také nechte důkladně chladit. Zhruba po 30 minutách chlazení vyndejte směs na falafel z chladničky a pomocí lžíce nabírejte a následně tvarujte kuličky o velikosti pingpongových míčků. Ty vkládejte do rozpáleného oleje na pánev nebo do fritovacího hrnce a smažte dozlatova.
Falafel se nejlépe podává takto: Udělejte v pita chlebu kapsu, kterou vystelte libovolnou zeleninou (skvělý je ledový salát, paprika, rajče či okurka, můžete přidat i pár oliv nebo kaparů). Dále do kapsy vložte několik kuliček falafelu a vše zalijete dipem.
Autor: Kamila Ulčová