Suroviny
- cizrna (nakládaná) 1 plechovka
 - sezamová semínka 2 lžíce
 - citronová šťáva
 - sůl
 - pepř
 - česnek 3 stroužky
 - cibule (velká) 1 ks
 - koriandr (nať)
 - mletý koriandr
 - petrželka (čerstvá)
 - chilli 1 špetka
 - římský kmín (drcený)
 - vejce 1 ks
 - hladká mouka 3 lžíce
 
Na jogurtový dip
- bílý jogurt (v poměru 1:1 se smetanou)
 - zakysaná smetana (v poměru 1:1 s jogurtem)
 - česnek
 - petrželka
 - sůl
 - pepř
 
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme na kolečka, do robotu nasypeme cizrnu a cibuli, rozmixujeme na kaši.
 - Nyní se můžeme vydat dvěma směry – buď použijme jen cizrnu (zvlášť vhodné pro vegany), nebo k ní přidáme jedno vejce a cca tři lžíce mouky (cesta pro mě, zdá se mi o něco chutnější). Směs dobře okořeníme, tedy přidáme posekané bylinky, citronovou šťávu, špetku chilli, římský kmín, sůl, pepř, prolisované stroužky česneku a sezam.
 - Mokrýma rukama opatrně utvoříme první kuličku a na zkoušku usmažíme v kvalitním oleji. Ochutnáme a případně ještě dochutíme. Dosmažíme zbytek.
 - Jogurtovou omáčku vyrobíme tak, že smícháme jogurt se zakysanou smetanou 1:1, přidáme posekanou petrželku a případně i utřený česnek, osolíme a opepříme.
 - Falafel podáváme s pita chlebem, zeleninou (salát, rajčata, cibulka, okurka...) a jogurtovou omáčkou.