Suroviny
- cizrna (nakládaná) 1 plechovka
- sezamová semínka 2 lžíce
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- česnek 3 stroužky
- cibule (velká) 1 ks
- koriandr (nať)
- mletý koriandr
- petrželka (čerstvá)
- chilli 1 špetka
- římský kmín (drcený)
- vejce 1 ks
- hladká mouka 3 lžíce
Na jogurtový dip
- bílý jogurt (v poměru 1:1 se smetanou)
- zakysaná smetana (v poměru 1:1 s jogurtem)
- česnek
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme na kolečka, do robotu nasypeme cizrnu a cibuli, rozmixujeme na kaši.
- Nyní se můžeme vydat dvěma směry – buď použijme jen cizrnu (zvlášť vhodné pro vegany), nebo k ní přidáme jedno vejce a cca tři lžíce mouky (cesta pro mě, zdá se mi o něco chutnější). Směs dobře okořeníme, tedy přidáme posekané bylinky, citronovou šťávu, špetku chilli, římský kmín, sůl, pepř, prolisované stroužky česneku a sezam.
- Mokrýma rukama opatrně utvoříme první kuličku a na zkoušku usmažíme v kvalitním oleji. Ochutnáme a případně ještě dochutíme. Dosmažíme zbytek.
- Jogurtovou omáčku vyrobíme tak, že smícháme jogurt se zakysanou smetanou 1:1, přidáme posekanou petrželku a případně i utřený česnek, osolíme a opepříme.
- Falafel podáváme s pita chlebem, zeleninou (salát, rajčata, cibulka, okurka...) a jogurtovou omáčkou.