Jaro letos není vůbec nesmělé a ostýchavé, tak proč váhat nad začátkem grilovací sezony. Pokud jste ještě nezačali, ale máte už tisíc chutí, rádi vám poradíme pár jarních vychytávek ke grilování.

Jaro letos není vůbec nesmělé a ostýchavé, tak proč váhat nad začátkem grilovací sezony. Pokud jste ještě nezačali, ale máte už tisíc chutí, rádi vám poradíme pár jarních vychytávek ke grilování.
Samozřejmě, že se můžete rovnou vytasit s krkovicí, klobásami a hovězími burgery. Ale nechcete je přece jen nechat až na léto? Jaro, ať je horké, jak chce, si žádá trochu odlehčenosti, cudnosti a něhy. A to platí i pro dobroty na grilu. Zkuste třeba tyto tipy!
Nic složitého a přece báječně svěží doplněk k masu. Jarní cibulky očistěte, potřete marinádou z olivového oleje, soli a česneku a šup s nimi na gril.
Zelený, nebo bílý? To necháme na vás. Nečekejte žádnou velkou přípravu, chřest je nejlepší jen tak. Bílý chřest nejprve oloupejte a 2–3 minutky ho povařte v osolené vodě, ale více ne, aby si zachoval svou senzační křupavost. Zelenému stačí odkrojit tužší konce. Pak stačí kapka olivového oleje a pořádně rozpálený gril.
Grilovaný zelený chřest se sardelkovou omáčkou bagna cauda a veganským miso dipem Zdroj: Jak grilovat zeleninu
Grilovaný zelený chřest se sardelkovou omáčkou bagna cauda a veganským miso dipem Zdroj: Jak grilovat zeleninu
Rozumějte marinádě! Musí být svěží a lehká jako jarní den. Kuřecí díly v ní nechte marinovat alespoň přes noc a uvidíte ten parádní šmrnc. Potřebovat budete olivový olej, ale bez výrazné chuti, sůl, pepř, lžíci cukru, citronovou kůru a šťávu, spoustu nasekaného medvědího česneku, stroužek normálního česneku, čerstvé petrželky a tymiánu. Klidně se nebojte chilli papriček!
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou
Už jste jedli jehněčí kotletky na grilu? Hotová mana! I když cítíte k jehněčímu nějakou nedůvěru, zkuste si alespoň na zkoušku koupit hřebínek nebo nasekané kotletky. Na grilu budou úplně božské. Jehněčímu sluší česnek, ale nepřehánějte to, aby vynikla svěží chuť masa. Pokud se na jehněčí maso úplně necítíte, zkuste začít s jehněčí klobáskou, která bude chutnat všem.
Krůtí proto, aby byly lehčí, ale dejte pozor, krůtí maso může být v burgerech a karbanátcích sušší. Proto je fajn namíchat ho s tučnějším vepřovým nebo do něj přidat třeba trochu slaniny (nebo oboje). V tomto případě nasekejte i pořádnou várku kopřiv, spařte je na způsob špenátu, pořádně vymačkejte a rozsekejte do masové směsi. Nezapomeňte na pepř a sůl. Vytvarujte burgery a šup s nimi na rozpálený rošt.
Jahody grilujte v misce nebo na špízu na alobalu. Prostě počítejte s tím, že vám na ohni pravděpodobně hodně změknou a možná se i rozpadnou, ale to nevadí. Pokud je předem trochu “omedíte” nebo pocukrujete, vznikne báječná karamelizovaná chuť. S pár kapkami balzamikového octa a vanilkovou zmrzkou budou famózní.
Že se listový salát hodí jen do mísy se zálivkou? Kdepak! To byste se opravdu ochudili. Jeho grilovaná varianta vás totálně okouzlí. Nejlepší je pevný malý baby salát, který jen rozkrojíte na košťálu na dvě půlky, zakápnete olejem, citronem a dáte ho na gril. Měly by chytnout ten správný grilovací šmrnc a pak už ho je servírujete se solí a trochou dobrého olivového oleje. Naprosto senzační je na tuto úpravu také zelí pak choi!
Zdroj: autorský text
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living