Suroviny
- rajčata (středně velká rozpůlená ) 6 ks
- červená paprika (rozpůlené, zbavené semínek) 4 ks
- olivový olej 8 lžic
- lískové ořechy (loupané nebo mandle) 50 g
- bageta (tvrdší bageta rozlámaná na kousky) 15cm kus
- česnek 3 stroužky
- vinný ocet (ze sherry) 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
- jarní cibulka (bez kořínků s natí) 12 ks
Článek
18 nejlepších chuťovek, které se hodí ke sklence dobrého vína
Výběr našich dobrot se vám bude hodit na rodinné oslavy, posezení s přáteli i jiné akce spojené s vínem. Navíc v tomhle krásném počasí si vše můžete vychutnat hezky na...
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata a papriky dejte na dva různé pekáče, ochuťte je a každý pokapejte 1 lžící olivového oleje. Pečte 35 minut nebo dokud slupky paprik nezačnou černat.
- Mezitím rozmixujte oříšky v kuchyňském robotu nebo mixéru a nechte je v něm.
- Vyndejte rajčata z pekáče a dejte je stranou. Do šťávy z rajčat na pekáči namočte kousky bagety a počkejte, až vychladnou. Papriky přendejte z pekáče do misky, překryjte je potravinářskou fólií a počkejte, až zchladnou. Potom z nich stáhněte slupku a dužinu přidejte spolu s rajčaty k oříškům v mixéru. Přidejte 4 lžíce olivového oleje, česnek, bagetu namočenou ve šťávě z rajčat, vinný ocet a mletou papriku a vše najemno rozmixujte.
- Zapněte troubu na grilovací režim a jarní cibulky položte na pekáč a pokapejte je olivovým olejem (pak je několikrát obraťte, aby se olej dostal všude). Cibulky grilujte 3–5 minut, často je otáčejte. Podávejte je ještě teplé s dipem Romesco.