Hořká a jarně očistná, další z velké rodiny brukvovitých, které zemědělci milují podstatně méně než kytkožrouti.
Barborka obecná, pikantní a nenápadná
Barborka obecná (Barbarea vulgaris) je dvouletá až vytrvalá bylina, která raší velmi brzy na jaře. Snadno zapamatovatelné jméno má však původ zahalený tajemstvím. V některých starobylých pramenech se uvádí, že název je odvozen od svaté Barbory, patronky horníků a tesařů. Jsou jí totiž připisovány různé léčivé vlastnosti – dezinfekční, respektive všeobecně očistné. Koho zavalilo nebo se v dolech zranil, toho barborka vyléčila. V jiných pramenech se uvádí, že vydrží až do svátku svaté Barbory, který je 4. prosince. Mezitím jsou k mání ovšem jiné, daleko zajímavější rostliny na talíř.
Kde ji hledat
Inu, pokud se přikloníme k myšlence, že to byla starodávná léčitelka horníků, tak si snadno představíme i místa, kde ji hledat. Má ráda náspy a rumiště s chudou půdou. Na takových místech podobně jako její příbuzná kokoška pastuší tobolka rozevírá na jaře své široké listové růžice. Na druhou stranu se vyskytuje i podél břehů potoků na vlhkých místech. Takovým stanovištím je lepší se vyhnout, protože rostlina může být hostitelem některých vývojových stadií motolice.
Jak vypadá
Bylina má tuhé sytě zelené listy, které mají pikantní chuť typickou pro brukvovité rostliny. První lístky jsou téměř kulaté, ale jak růst pokračuje, tak se začínají dělit. V pozdějším jaru najdete rostliny, které botanikové hezky nazývají peřenolaločnaté. Kvete podobně jako hořčice, tedy hroznovitým květenstvím zlatožlutých květů. Podle výživnosti stanoviště dosahuje rostlina až půl metru výšky.
Co s ní v kuchyni
Sbíráme mladé lístky, nerozvitá nebo slabě nakvetlá květenství. Barborka je opravdu ostrá a tak potřebuje kombinovat s něčím méně výrazným. Její místo je jednoznačně ve slané kuchyni. Máte-li rádi studené saláty, pak se nabízejí kombinace s ingrediencemi odcházející zimy, jako je řepa nebo mrkev. Výborně se hodí do luštěnin, pohanky nebo studených těstovinových salátů či kuskusu. V těchto kreacích se samozřejmě cítí dobře ve společnosti dalšího jarního býlí – šťovíku, pampelišky atd. Může se ovšem použít i jako zelenina do vývarových polévek, kde jí však stačí krátké vaření či spíše jen spaření.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu