Popínavá rostlina původem z Číny u nás známá pod názvem kiwi se botanicky nazývá aktinidie lahodná (Actinidia deliciosa). Plody jsou velké asi jako větší slepičí vejce s hnědou, typicky chlupatou slupkou. Ke konzumaci se používá zelená dužina s charakteristickou sladkokyselou chutí.
Aktinidie lahodná je lahodné kiwi
Rozšíření, dovoz:
V komerčním pěstování jsou významnými producenty Nový Zéland, Chile, Francie, Japonsko, Řecko, USA. K nám se nejvíce kiwi dováží z nepříliš vzdálené Itálii. Je tudíž levnější a dá se lépe skladovat.
Skladování, výběr plodů:
Plody můžeme při nákupu lehce (!) ohmatat. Příliš tvrdé plody jsou ještě nezralé, jsou kyselejší, mají méně šťávy a je potřeba je nechat ještě doma v teple dozrát. Kiwi s příliš měkkým povrchem nekupujeme – je totiž přezrálé a je nutné jej okamžitě zpracovat (nejlépe při výrobě marmelády). V ideálních podmínkách (teplota okolo 1 stupně a 80 % vlhkost vzduchu) vydrží kiwi až 5 týdnů.
Účinné látky a léčivé účinky:
Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C. Obvykle konzumace jednoho kusu pokrývá denní potřebu vitamínu C. Dále kiwi v kombinaci s hořčíkem:
• zpevňuje cévy a žíly
• podporuje látkovou výměnu
• zlepšuje vidění
• posiluje imunitní systém
• je prevencí chřipky, nachlazení a rýmy
• zpevňuje vaziva
• velkým obsahem draslíku pomáhá vyrovnávat i značné množství sodíku v evropské stravě
Druhy kiwi:
Nejznámější a nejpoužívanější je kiwi se zelenou dužninou. Je však možné sehnat i zlaté kiwi. Chuť dužniny je zde méně kyselá, delikátnější a má i méně zrníček. Plody však bývají náchylné k poškození a musí se proto sklízet ručně, čemuž odpovídá i vyšší cena.
Použití v kuchyni:
Kiwi není třeba loupat, stačí jej před konzumací jen důkladně umýt. Většina lidí si ale kiwi loupe, nebo vydlabává lžičkou.
Nejlépe chutná v čerstvém stavu, používá se do ovocných dezertů, koláčů, ovocných salátů i ke zdobení ve studené kuchyni.
Známá je i výroba džusů nebo koktejlů. Zde je ale nutné plody oloupat, neboť při rozmixování se do nápoje uvolní mnoho hořkých látek ze slupky. Na slano lze kiwi použít k sýrům nebo do listového salátu s kuřecími nudličkami.
Na co si dát pozor: Kiwi není vhodné kombinovat v moučnících a dezertech, které obsahují mléko nebo mléčné výrobky. Obsahuje totiž „změkčovací“ enzym actinidin, který rozkládá živočišnou bílkovinu.
Dozrávání: Nezralé kiwi můžeme nechat v teple dozrát, až změkne. Plody jsou citlivé na tlak, časté omačkávání jejich zrání nikterak neurychlí! Můžeme dozrávání urychlit tak, že nezralá kiwi společně s jablkem zabalíme do igelitového sáčku a zrání pak urychlí vylučovaný etylen.
Kiwi koktejl s vodkou
Suroviny:
• 3 ks kiwi
• 100 ml citronové šťávy
• drcený led
• 400 ml vodky
Postup: Kiwi rozmačkejte v litrovém džbánu dřevěnou paličkou. Potom přidejte citronovou šťávu, do poloviny drcený led a promíchejte. Nakonec přidejte vodku.
Využívejte více dnes běžně dostupné plody kiwi. Vysoký obsah vitamímu C, celkový zdravotní přínos a lahodná chuť ho k tomu plně opravňují.
Autor: Alžběta Krchová