Ráno dělá den, tak ten váš odstartujte zdravou a chutnou snídaní. Dáme vám pár tipů, jak začít dobře snídat, i když máte po ránu naspěch.
Snídaně nasladko: 4 tipy na zdravé sladké snídaně pro uspěchané ráno a příjemnější den
Pokud jste se rozhodli začít snídat zdravě, koblihu i nugátový croissant pusťte k vodě. Doma připravená snídaně bude výživnější a zasytí na celé dopoledne.
Snídaně nasladko
Kopete za tým sladkých snídaní a neumíte si to představit jinak? Zdravá snídaně je především vyvážená a jsou v ní zastoupeny všechny tři makroživiny a vláknina. Jedině taková snídaně dokáže zasytit. Sladké pečivo z obchodu obsahuje nezdravou kombinaci jednoduchých cukrů a levných ztužených tuků. Po takové snídani budete brzo přemýšlet, co byste ještě zbodli. Dobrým řešením nejsou ani kupované cereálie. Bývají často náloží skrytého cukru. Vyzkoušejte raději naše tipy na zdravé sladké snídaně. Pochutnáte si a jejich příprava vás ráno ani moc nezdrží.
Ovesná kaše
Snídaně, která se přes noc připraví sama, je pro uspěchané ráno jako dělaná. Do misky dáte porci (40 g) ovesných vloček a lžičku chia semínek, přilejete půl sklenice mléka, promícháte a uložíte přes noc do lednice. Ráno už jen přidáte 2 lžíce hustého řeckého jogurtu, přisladíte lžičkou medu, promícháte a dozdobíte sekanými ořechy nebo ořechovým máslem. Nezapomeňte na porci ovoce navrch.
PRIMA TIP: Nestíháte se najíst doma? Zkuste kaši přes noc do skleničky.
Křupavá domácí granola
Postará se o přísun komplexních sacharidů a zdravých tuků. Připravte si ji do zásoby a ráno nasypejte porci na bílý jogurt nebo ji zalijte mlékem. Přidejte čerstvé ovoce a podle potřeby doslaďte trochou kvalitního medu. Všechny suroviny na domácí granolu snadno pořídíte ve vašem supermarketu nebo na internetu – některé eshopy se na prodej vloček, ořechů, semínek a sušeného ovoce přímo specializují.
Vyzkoušejte domácí granolu podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Mug cake neboli hrníčkový dortík
Je hotový za pár minut, tak proč si ho nedopřát k snídani? Připravit se dá i zdravě, z tvarohu a mletých mandlí.
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- 50 g měkkého tvarohu (v alobalu)
- 1 až 2 lžičky medu
- 50 g mandlové mouky
- ½ lžičky kypřícího prášku
- mletou skořici nebo vanilku (nemusí být)
- kokosový olej nebo ghí na vymazání
Vše dobře zamíchejte a vlijte do vymazaného většího hrníčku nebo misky. Dejte do mikrovlnné trouby asi na 2 minuty (podle výkonu). Pokud není povrch dortíku pevný a pružný, přidejte ještě pár vteřin. Hotový dortík vyklopte na talířek a ozdobte jogurtem a ovocem.
PRIMA TIP: Mleté mandle můžete nahradit mletými ovesnými vločkami nebo to namixujte. Oboje si můžete připravit do zásoby, ať vás příprava ráno nezdrží.
Lívance zdravěji
Lívance si dopřáváme většinu o víkendu. Ty kynuté zaberou dost času a pro odlehčení jídelníčku se moc nehodí. Ale co takhle zdravé banánové lívance bez mouky? Jsou rychlé, že je zvládnete i v pracovním týdnu, a navíc je nemusíte přislazovat. Zralý banán je sladký dost.
Rozmixujte 1 zralý banán, 2 vejce, hrst ovesných vloček a půl lžičky skořice. Smažte na nepřilnavé pánvi a hotové ozdobte jogurtem a ovocem.
Zdroj: autorský článek Colorsoflowcarb.cz
Vyzkoušejte také nadýchané kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE