Přinášíme 5 tipů na nejpopulárnější štědrovečerní polévky. I pro ty, co neholdují rybí klasice z kapra

Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou lze zvolit.

Ať už se v seznamu hostů objeví někdo, kdo jí úplně neholduje, nebo si chcete letos trošku zaexperimentovat a vyzkoušet polévku novou, přinášíme další recepty, kterými můžete letošní menu ozvláštnit a přimět hosty ochutnat i něco nového.

Přesto všechno je rybí polévka s vývarem z kapřích odřezků doplněná kořenovou zeleninou a jikrami s mlíčím tou nejobvyklejší a nejoblíbenější. Vyzkoušejte jeden z tradičních receptů:

Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

V mnohých rodinách bývá na štědrovečerní tabuli polévka ze žlutého nebo zeleného hrachu. Luštěniny obecně bývaly v dávných dobách nedílnou součástí sváteční tabule. Lahodný hrachový krém má velmi jemnou chuť i strukturu, slavnostní ráz mu dodají křupavé krutony a jemný dotek uzené slaniny.

  • asi 200 g hrachu
  • asi 100 g uzené slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 1 l bio vývaru
  • hrst majoránky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • pečivo na krutony

Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou. Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

Modernější variantou na stejné téma je krémová polévka ze zelného hrášku, která bude chutnat i dětem. Slavnostní dojem dodá uzený losos, který se k nasládlé chuti skvěle hodí.

Pro přípravu polévky použijte mražený hrášek, který se zamrazuje hned po sklizni a díky tomu si zachovává krásnou barvu i perfektní chuť.

Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli

Další možností je staročeská houbová polévka. Pokud máte zásobu sušených hub, můžete je kromě kroupového kuby využít i do polévky. Bohatou chuť polévce dodá trocha smetany.

  • 200 g brambor
  • 2 hrsti bio sušených hub
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • 1/4 celeru
  • máslo
  • hladká mouka
  • smetana
  • asi 1,5 l vody
  • drcený kmín
  • sůl

Doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.

Zelňačka i na štědrovečerní stůl

Zelňačka či kyselica je tradiční vánoční polévkou hlavně na Slovensku, ale stejný zvyk se dochoval i na Moravě. Polévka z kysaného zelí může být bílá i červená, podle toho, jestli do ní přidáte mletou papriku, to záleží jen na vašich preferencích.

  • asi 350–400 g kysaného zelí
  • 250 g brambor
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 ks větší cibule
  • 400 g paprikové klobásy dle preferencí
  • asi 250 ml mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl, drcený kmín a čerstvě namletý pepř

Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a překrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou brambory vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě minimálně 15 minut povařte. Ke směsi následně vložte scezené vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte a přidejte zakysanou smetanu.

Zdroj: redakce Prima FRESH, www.myjsmebio.cz, foto zdroj: Shutterstock, iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty