Kdykoliv v kuchyni pracujete s nějakou zeleninou nebo ovocem, zbyde vám z nich vždy nějaký odřezek či slupka. Je škoda tyto nevyužité části potravin automaticky vyhodit. Například pomerančová kůra jde využít na několik způsobů. Skvěle vám pomůže vyřešit trápení s třtinovým cukrem, který se rád mění v tvrdou cukrovou kostku, která připomíná kámen.
Poslední věc, kterou udělejte s pomerančovou kůrou, než ji hodíte do koše
Snad každý, kdo se věnuje pečení, ví, že krystalický tmavý cukr kvůli obsahu melasy rychle tvrdne a hrudkuje. Vlhkost z melasy se odpaří, což způsobí, že se zrnka cukru k sobě přilepí, a tím vznikne pevný blok. Pomerančová kůra pomáhá cukru zachovat si krystalickou podobu a přirozeně jej změkčí.
Příště až dostanete chuť na pomeranč, nejdříve jej dobře omyjte teplou vodu a až pak oloupejte. Slupku dobře otřete, aby byla suchá a poté kus vložte do nádoby s cukrem. Uvidíte, že druhý den cukr pěkně povolí a bude nadýchaný.
Pomerančovou, ale i ostatní citrusové kůry můžete rovněž využít jako osvěžovač myčky na nádobí. Jednoduše dejte oloupanou kůru do koše na příbory nebo do horní příborové zásuvky a umyjte nádobí jako obvykle. Kůra dodá nádobí jemnou vůni.
Zdroj: thekitchn.com; foto: istock.com