Mojito patří mezi nejoblíbenější letní drinky. Není se čemu divit, příjemná osvěžující chuť, které dominuje bílý rum, limeta a máta, se do parného léta báječně hodí. Poradíme vám, jak doma připravíte autentický koktejl, který vám zpříjemní horké večery.
Mojito – vyzkoušejte recept na tradiční kubánský koktejl
Klasické kubánské mojito je koktejl, který zvládne připravit i barman začátečník a navíc s ním potěšíte snad každého. Jeho chuť je nekomplikovaná, stejně jako použité ingredience, takže nemusíte shánět po obchodech nic speciálního.
Co je mojito?
Tradiční koktejl pochází z Kuby a připravuje se pouze z 5 ingrediencí. Základem je bílý rum, třtinový cukr, limetová šťáva, soda a lístky čerstvé máty. Díky své osvěžující chuti je populární hlavně v letním období.
Kromě klasiky se objevují i nové variace, některé využívají místo limety šťávu z citronu, jiné se připravují z rumu s příchutí kokosu, přidávají se ochucené likéry nebo různé čerstvé ovoce – skvělá je třeba mučenka nebo vodní meloun.
Ingredience jsou základ!
- RUM – Tradičně se do koktejlu používá bílý rum. Různé další variace ale nabízejí použití zlatého třtinového rumu, tmavého rumu, ginu, nebo dokonce vodky.
- ČERSTVÁ MÁTA – Ideálně použijte mátu pravou, ale pokud vám na zahradě rostou i jiné odrůdy, nebojte se s nimi experimentovat.
- LIMETOVÁ ŠŤÁVA – Používejte pouze čerstvě vymačkanou limetovou šťávu. Žádné koncentrované šťávy koupené v lahvičce v obchodě.
- CUKR – Tradičně se mojito připravuje ze sirupu z cukrové třtiny. Ten snadno seženete na Kubě, ale v našich podmínkách lze použít doma vyrobený cukrový sirup, světlý třtinový cukr nebo klidně bílý cukr krupice, a dokonce i med.
- SODA – Neslazená sycená voda bez příchutě doplní koktejl v každé sklence. Díky tomu, že během popíjení drinku, vlastně udržujete i pitný režim, nebude vás druhý den bolet hlava :)
- LED – Teplé mojito vám nebude chutnat. Takže před večírkem doplňte zásoby ledu v mrazáku!
Připravte klasický koktejl mojito podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mojito – podrobný recept na osvěžující koktejl z Kuby
Pomůcky na přípravu:
- KOKTEJLOVÁ PALIČKA – Speciální palička s drsným koncem pomůže rozdrtit mátové lístky s limetkou, díky čemuž pustí více chuti. Můžete použít i lžíci nebo obrácenou stranu dřevěné vařečky, ale s paličkou vám to zkrátka půjde líp. V obchodech s kuchyňskými potřebami ji seženete už od padesátikoruny, takže pokud se chystáte na léto s mojitem, určitě doporučujeme pořídit.
- VYSOKÁ SKLENICE – potřebujete vysoké průhledné sklenice, ideálně ne příliš úzké, aby se vám v nich koktejl dobře připravoval. Vybírejte sklenice o objemu 350–400 ml.
- BRČKA – Protože jsou v koktejlu drobné částice s máty a limety, bude se vám drink díky brčku pít mnohem pohodlněji. Trend velí eliminovat plastová, proto se poohlédněte po brčkách z bambusu, skla nebo nerezu. Stylová jsou také slámová brčka.
Jak připravit dokonalé Mojito
Na 1 koktejl potřebujete:
- 8 lístků máty + na ozdobu
- ½ limety + na ozdobu
- 2 lžičky cukrového sirupu nebo třtinového či krupicového cukru
- led
- 60 ml bílého rumu (např. Bacardi nebo Havana Club)
- sodu
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Do vysoké sklenice dejte 8 lístků máty. Přidejte 2 klínky limety (asi ¼ limety) a paličkou něžně krouživým pohybem promačkejte tak, abyste mátu zbytečně nerozdrtili na malé kousky.
- Přidejte další 2 klínky limety a přidejte 2 lžičky cukrového sirupu nebo krupicového cukru. Promíchejte paličkou, aby se cukr rozpustil.
- Sklenice naplňte kostkami ledu. Přelijte přes ně 60 ml bílého rumu a dolijte sodovkou. Jemně promíchejte a ozdobte skrojkem limety a snítkou čerstvé máty.
PRIMA TIP: Nebojte se malých obměn. Zkuste do mojita přidat nakrájené čerstvé jahody, celé maliny nebo v základu podrtit kousek vodního melounu.