3 praktické tipy na domácí kuchyňské čističe

Došly vám doma čisticí prostředky a nestíháte skočit do obchodu? Nebo se chcete zaměřit na ekologickou stránku věci a zkusit si přípravu domácích čističů? Máme pro vás 3 tipy na základní pomocníky, kteří vám mohou zjednodušit úklid. Věříme, že je už doma máte!

Kuchyňský čistič z jedlé sody

Ano, jedlá soda se řadí mezi skvělé pomocníky v kuchyni, a to nejen při pečení. Stačí ji smíchat s teplou vodou a vytvořit tak pastu. Tu pak nanášejte pomocí vlhkého hadříku – hodí se na čištění nádobí, odmašťování varné desky nebo k čištění trouby. Samotná jedlá soda je pak skvělá k pročištění odpadu u dřezu, stačí nasypat lžičku sody přímo do odtoku, nechat chvíli působit a pak zalít horkou vodou.

Octový zázrak téměř na vše

Vůbec nejzajímavější ingrediencí z šuplíku v kuchyni je pro domácí čištění bílý ocet. Je skvělý na odstraňování mastnosty, zašlé špíny nebo ke zneškodnění zápachu. Ale pozor, nepoužívejte ho například na mramorované povrchy či dřevěné podlahy. Pozor si dejte i v případě plastových či gumových částí. Stačí si připravit roztok octa s vodou, který můžete klidně ovonět citrusovými slupkami. Vyčištěná místa pak vždy ještě otřete vodou navlhčeným hadříkem. Mimochodem, slabší roztok vody s octem je perfektní pro odstranění vodního kamene třeba ve varné konvici – stačí ho do ní nalít a nechat projít varem.

Citron jako dezinfekce

Pokud máte po ruce citrony, máte vyhráno. Jsou totiž vyhlášené svými dezinfekčními a antibakteriálními účinky. Mnohdy vám k odstranění šmouh postačí část vymačkaného plodu, ve kterém je ještě zbytek dužiny. Skvrny otírejte vnitřní stranou citronu a postupně se jich všech zbavte. Šťáva z citronu je zase perfektní na omytí dlaždic, které jsou zašpiněné třeba od zbytků jídla nebo jiné mastnoty.

Zdroj: redakce; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty