Léto budiž naloženo! Tofu feta je skvělá alternativa nejen pro vegany

Nemusíte být vegan ani být omezen intolerancí na laktózu, tahle variace na klasickou řeckou fetu vás jednoduše překvapí skvělou chutí i konzistencí.

Po pravdě, pokud naopak vegan jste, asi jste už zkoušeli různé alternativy mléčných produktů. Některé jsou lepší a některé jsou hrozné. Sice neobsahují mléčnou bílkovinu, ale nahrazují to různé škroby, cukry a podezřelá aditiva, navíc chuť bývá také problematická. Co si ale počít, pokud dostanete chuť na pořádný řecký salát? Ten se bez fety těžko obejde.

Pak určitě oceníte dobrý nápad. A také dobrý recept! Na kterém je nejlepší, že vlastně ani žádný recept nepotřebujete. Tohle totiž zvládnete i se zavřenýma očima.

Základem perfektní veganské fety je extra pevné tofu (extra firm). Tofu obecně se chová jako houba, která krásně nasává chutě. A k přípravě tofu fety vám stačí pouze tři základní ingredience, které máte určitě ve spíži.

Jak vyrobit výbornou tofu fetu

  1. Bloček extra pevného tofu vyjměte z nálevu, osušte a zabalte do látkové utěrky. Na 20 minut ho zatižte, ať se zbaví přebytečné tekutiny.
  2. Poté vezměte sklenici s patentním uzávěrem nebo plastovou krabičku s těsnícím víkem a tofu do ní nalámejte na kousky nebo nakrájejte na kostičky o hraně asi 2 cm.
  3. V misce dobře promíchejte 1 lžíci mořské soli, ⅓ šálku bílého octa, např. rýžového a ½ šálku horké vody. Směs nalijte do sklenice k tofu, uzavřete a protřepejte. Jakmile nálev vychladne, sklenici přemístěte do lednice a nechte přes noc odležet.

Tofu feta vydrží naložená v lednici až 4 týdny, pokud ji dřív nesníte :) Můžete ji přidat do salátů či wrapů, nadrobit na těstoviny nebo z ní připravit originální součást pohoštění. Kostičky tofu fety naložte do olivového oleje s citronovou kůrou a šťávou, posypte oreganem a nechte odležet v pokojové teplotě 15 minut před podáváním. K tomu podávejte dobré černé olivy a čerstvý bílý chléb.

Z tofu fety můžete připravit i výborný dip třeba k pečené zelenině. Nadrobte kostky do mixéru, přidejte i trochu nálevu, olivový olej a čerstvé bylinky a rozmixujte na hladkou pastu.

Zdroj: www.bonappetit.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty