Nemusíte být vegan ani být omezen intolerancí na laktózu, tahle variace na klasickou řeckou fetu vás jednoduše překvapí skvělou chutí i konzistencí.
Léto budiž naloženo! Tofu feta je skvělá alternativa nejen pro vegany
Po pravdě, pokud naopak vegan jste, asi jste už zkoušeli různé alternativy mléčných produktů. Některé jsou lepší a některé jsou hrozné. Sice neobsahují mléčnou bílkovinu, ale nahrazují to různé škroby, cukry a podezřelá aditiva, navíc chuť bývá také problematická. Co si ale počít, pokud dostanete chuť na pořádný řecký salát? Ten se bez fety těžko obejde.
Pak určitě oceníte dobrý nápad. A také dobrý recept! Na kterém je nejlepší, že vlastně ani žádný recept nepotřebujete. Tohle totiž zvládnete i se zavřenýma očima.
Základem perfektní veganské fety je extra pevné tofu (extra firm). Tofu obecně se chová jako houba, která krásně nasává chutě. A k přípravě tofu fety vám stačí pouze tři základní ingredience, které máte určitě ve spíži.
Jak vyrobit výbornou tofu fetu
- Bloček extra pevného tofu vyjměte z nálevu, osušte a zabalte do látkové utěrky. Na 20 minut ho zatižte, ať se zbaví přebytečné tekutiny.
- Poté vezměte sklenici s patentním uzávěrem nebo plastovou krabičku s těsnícím víkem a tofu do ní nalámejte na kousky nebo nakrájejte na kostičky o hraně asi 2 cm.
- V misce dobře promíchejte 1 lžíci mořské soli, ⅓ šálku bílého octa, např. rýžového a ½ šálku horké vody. Směs nalijte do sklenice k tofu, uzavřete a protřepejte. Jakmile nálev vychladne, sklenici přemístěte do lednice a nechte přes noc odležet.
Tofu feta vydrží naložená v lednici až 4 týdny, pokud ji dřív nesníte :) Můžete ji přidat do salátů či wrapů, nadrobit na těstoviny nebo z ní připravit originální součást pohoštění. Kostičky tofu fety naložte do olivového oleje s citronovou kůrou a šťávou, posypte oreganem a nechte odležet v pokojové teplotě 15 minut před podáváním. K tomu podávejte dobré černé olivy a čerstvý bílý chléb.
Z tofu fety můžete připravit i výborný dip třeba k pečené zelenině. Nadrobte kostky do mixéru, přidejte i trochu nálevu, olivový olej a čerstvé bylinky a rozmixujte na hladkou pastu.
Zdroj: www.bonappetit.com; zdroj foto: iStock