Vsadit vše na jednu kartu je odvážný krok nejen v gastronomii. V Cukrárně Povidloň se rozhodli dát hlavní roli tradičnímu šumavskému dezertu, zde ho ale prodávají v moderní formě, připravovaný jako francouzský éclair. Pochutnat si na něm můžete v neotřelém designovém interiéru.
Cukrárna Povidloň na Lipně láká na tradiční šumavský dezert i na moderní interiér
Lipno nad Vltavou se od loňska může chlubit velmi originální cukrárnou. Ta dostala jméno po šumavském dezertu povidloň, který se obvykle připravuje z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly.
Zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který se učil šest let u vyhlášeného pražského cukráře Skály, povýšil klasiku na francouzský éclair. A povedlo se. Měsíčně se ho tu prodá víc než 6 000 kousků.
Spojení tradice s moderní cukrařinou odpovídá i interiér. „Základním architektonickým principem je spojení tradice s 21. stoletím. Stejně jako pracuje šéfcukrář Michal Mandys, který povýšil do moderních podoby známý lokální dezert, jsme postupovali i při úpravách prostoru. Samotnou výrobu jsme přivedli do odbytových prostor. Vznikl tak společný prostor, ve kterém si plně užijete zážitek z nakupování a ochutnávání lahodných zákusků, a ještě můžete pozorovat výrobu na vlastní oči,“ popisuje architekt Martin Krupauerz ateliéru A8000.
Jemné pastelové tóny doplňuje černé moderní logo a lehce pop-artové ilustrace od grafického a designového studia Bechyňský.
Strop prostoru cukrárny je otevřený a přiznává rozvody technologií včetně vzduchotechniky. Ta je však obarvena na růžovo, čímž jsou odlehčeny tvrdé linie interiéru. Dispozici cukrárny vévodí průhled do výrobny zákusků, která je viditelná už z ulice velkým výkladem. Návštěvníci mohou výrobu dezertu sledovat ale i uvnitř, a to u barového pultu umístěného pod oknem.
Sladká vzpomínka na dětství u babičky, ale i inovativní zákusky v moderním provedení. Pohodlí šumavské cukrárny, ale i minimalistický design a odhalené stropy. Taková je Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou.
Zdroj: Magazín Aktuálně, Desinmag
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH