V létě se pizze prostě nevyhneme! A proč bychom také měli? Vždyť je tak skvělá, rychlá, mají ji všude a dá se ukusovat přímo u bazénu. Pizza je fenomén mezi jídly a získala si globální oblibu, kterou jen tak něco nepřebije.
Co jste nevěděli o pizze, královně prázdninové kuchyně?
Až si utrhnete ten svůj dílek a šoupnete ho rovnou do pusy, můžete si říct, že prázdniny už opravdu začaly.
Co jste o pizze ještě (možná) nevěděli?
1. Nejslavnější a nejklasičtější je Margherita, která se pokládá za italské národní dědictví. Pochází z oblasti Neapole a jsou na ní JEN čtyři základní věci. Rajčata San Marzano, buvolí mozzarella, lístky bazalky a olivový olej. Vznikla na počest královny Margherity a reprezentuje národní barvy Itálie.
2. Pizza je odvozenina ze slova picea a zrodila se v Neapoli. Původně placky z kynutého těsta se obkládaly dalšími ingrediencemi. Podobný přístup k rychlému a sytému jídlu měli už staří Egypťané a antičtí Římané. Pizza, jak ji milujeme dnes, se začala objevovat až v 18. století.
3. Globální popularitu získala pizza až v USA, kam si ji přivezli, jako mnoho dalších skvělých receptů, italští imigranti. Nebyla by to Amerika, kdyby se nezbláznila do tohoto geniálního jídla a díky svému věhlasu se postupně stala hitem na celém světě.
4. V každé zemi jsou jiné chutě a národy si pizzu vychutnávají po svém. V Norsku je pizza Grandiosa téměř národní pokrm. Norové jí jedí dokonce i při svátečních příležitostech a na Vánoce. Jedí ji vlastně pořád. V Saudské Arábii najdete na pizze pouze hovězí, vepřové je zde zapovězené. Nizozemci milují pizzu Double Duch, která obsahuje spoustu sýra a cibule. Japonci si vychutnávají svou pizzu s majonézou, mořskými řasami nebo sýrem a medem.
5. Nejvíce oblíbenou ingrediencí na pizze jsou feferonky. Ročně se jimi obloží až 36% všech pizz vydaných v restauracích světa. Nejméně oblíbené jsou naopak ančovičky. Přes 60% lidí preferuje pizzu s masovou složkou.
6. Jen v samotném New Yorku je kolem 9000 pizzerií a podle průzkumů je 17 % všech restaurací pizzeriemi.
7. Nejen drůbež, ale i pizza se může jíst rukama. Podle obyvatel Neapole by to ani nemělo být jinak. Rozhodně neuděláte prohřešek proti bontonu, když se prsty chopíte svého dílku. Právě na dílky by měla být pizza správně nakrájena a měl by jich být sudý počet. Zapíjet ji můžete čímkoli, od limonád, přes pivo až po dobré víno.
Autor: Kamila Ulčová