Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Vánoční tradice z kuchyní světa

Vánoční tradice ve světě - Pavlova

Vánoční tradice ve světě - Pavlova Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Vánoční tradice ve světě - Pavlova Zdroj: Thinkstock

Kapr nebo bramborový salát jsou typicky české vánoční pokrmy. Jak ale vypadá sváteční hodovní tabule v jiných zemích světa?

Rozmanitost je neuvěřitelná. Řada zemí připravuje na Vánoce vepřové, některé mají večeři až o dvanácti chodech. V jiných zase hodování začíná několik dní před Štědrým dnem, takže se u plotny pořád někdo otáčí. Jednotlivé změny v samotném jídle závisí na oblasti, ve které rodina bydlí. Však to známe i u nás; bramborový salát se liší téměř v každé domácnosti. Já jsem pro vás vybrala země, které mě svými vánočními dobrotami zaujaly nejvíc!

Austrálie – je libo Pavlova nebo Trifle?

Pavlova je světoznámý dezert, o jehož prvenství se pře Austrálie a Nový Zéland. Není tedy divu, že ho obě země zahrnuly mezi sváteční pokrmy. Obrovská sněhová pusinka vyloženě láká k nazdobení ve vánočním stylu.

Neméně známým dezertem je v Austrálii takzvaný Trifle. Jde sice původně o anglický dezert, ale vzhledem k historii není těžké usoudit, jak do Austrálie doputoval. A vzpomínáte na jeden z dílů Přátel? Trifle se totiž opravdu skládá z několika vrstev: je to pudink, ovoce, piškotové těsto zakápnuté sherry, ovocná šťáva nebo želé a šlehačka. Ale i zde najdete několik provedení.

Recepty

Malinový trifle

3

Dánsko – pro chlapy Julebryg, pro dámy Æbleskiver

V této zemi myslí o Vánocích i na pivaře, proto v regálech najdete speciální vánoční pivo, takzvané pivo Julebryg. Vyrábí se několik druhů a stylem se nepatrně liší. Většinou ale mají přibližně 6 procent alkoholu. Tuborg Julebryg je kupříkladu světlý ležák s 5,6 % alkoholu. Naproti tomu Fur Julebryg je takzvané hnědé pivo a má 6,5 % alkoholu.

Pro dámy, slečny a děti tu mám něco mnohem sladšího. Typickou dánskou sladkost Æbleskiver, což je palačinkové těsto upečené do tvaru koule. Využívají se k tomu speciální pánve s dírami ve tvaru polokoule; obdobné používají i Japonci. Samotné těsto ale není nijak sladké, proto se kuličky namáčejí v malinové, ostružinové nebo jahodové marmeládě. Slovo Æbleskiver v překladu znamená jablečné plátky, původně se totiž tyto koule plnily kousky jablek nebo jablečnou omáčkou.

Filipíny – rýžový koláč Bibingka

Koláč Bibingka není připravován přímo z rýže, ale z rýžové mouky a kokosového mléka. Tradiční příprava vypadá následovně. Nádoba z terakoty, uvnitř lemovaná jedním velkým banánovým listem, je umístěna na rozpálené uhlíky. Směs rýžové mouky a kokosového mléka se nalije do nádoby, položí se na ni další banánový list a ten se pokryje několika horkými uhlíky. Takto získáte měkký dortík s lehce zuhelnatělým povrchem a s vůní banánových listů. Jako poleva se používá kombinace másla, cukru a strouhaného kokosu. Dnes už se ale tato verze příliš nepoužívá a koláč se peče klasicky v troubě. Takto nezíská typicky kouřovou vůni, ale většina lidí stále používá alespoň banánové listy.

Vánoční tradice ve světě – koláč Bibingka

Finsko – pirožky Karelian

Ve Finsku mají Joulupöytä, což je název pro výběr jídel, která jsou servírována na Vánoce. Součástí jsou také pirohy Karelian, které se původně jedly pouze ve finském regionu Karelia. Dnes jsou běžné v celém Finsku a dokonce i v Estonsku. Hlavní složkou původní receptury bylo žito, které je dnes často kombinováno s pšenicí. Upečený piroh bývá zalitý směsí z másla a uvařeného vajíčka.

Vánoční tradice ve světě – pirožky Karelian

Španělsko – na nervy jedině sladký Turrón

Ze španělských sladkostí znám především Churros, smažené kousky těsta obalované v cukru, které se podávají s horkou čokoládou. Novinkou pro mě je ale Turrón, který je příbuzný známého tureckého medu. Vyrábí se z včelího medu, cukru, žloutků a mandlí, nicméně téměř každá rodina má svou vlastní recepturu. Dělí se na tvrdý a měkký: ingredience jsou stejné, ale u měkké verze jsou mandle rozdrceny na pastu a do směsi se přidává olej.

Švédsko – hledání mandle v Julgrötu

Ze všech vybraných jídel jsem si nejvíc oblíbila specialitu ze Švédska. Váže se k ní pověra o elfovi, kterému se musí každý rok darovat tato vánoční specialita, jinak se elf rodině pomstí. Když se vše dodrží, chrání rodinu a hospodářství po celý rok. A o jaký pokrm vlastně jde? Bavíme se o rýžové kaši Julgröt, do které se každému členu rodiny schovává jedna mandle!

Vánoční tradice ve světě – Julgröt

Při hledání jednotlivých jídel jsem narazila na zvláštnost. Už několik let se zajímám o japonské jídlo, jejich tradice a vše s tím spojené. Proto mě zajímalo, jestli se Vánoce v Japonsku vůbec slaví. Bylo mi jasné, že nejde vyloženě o náboženské oslavy, křesťanů v Japonsku najdete jen málo. Vůbec nejzajímavější je ale to, co se na svátky nejvíc konzumuje. Kuřata z amerického fastfoodu KFC.

Autor: Tereza Pánková, TASTYTALKINGS.COM

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Plněné kuřecí prso s letním salátem a bramborovými chipsy

Prostřeno!

Prostřeno: Chlebem zahuštěná kmínka s bramborem a klobásou

Prostřeno!

Prostřeno: Tatarák z červené řepy s ovčím sýrem a pečenou bagetkou s bylinkovým máslem

Prostřeno!

Prostřeno: Palačinkosi

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Nejde o dny, Martínek má stále čas. Není vyloučeno, že pojišťovna léčbu uhradí, říká expert Tragická oslava svatby v Iráku. Při požáru nejméně 100 lidí zemřelo a přes 150 bylo zraněno Konsolidační balíček by měl být tvrdší. Lepší by byly dva obtížné roky, řekl prezident Pavel

prima-zeny

Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! RECENZE: Nejlepší sci-fi dekády? Haha, Stvořitel vypadá nádherně, ale je hloupý, až to bolí Manželka Bruce Willise přinesla smutnou zprávu o jeho aktuálním zdravotním stavu

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.