Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Blog šéfredaktorky
Blog šéfredaktorky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

S Klárou v kuchyni #6

Velikonoční polévka Šmigrustovka

Velikonoční polévka Šmigrustovka Zdroj: Klára Michalová

  • Zavřít
Velikonoční polévka Šmigrustovka

Velikonoční polévka Šmigrustovka Zdroj: Klára Michalová

Konec dubna se nesl ve znamení Velikonoc. Nevím jak vy, ale já mám tyto svátky spíš než s pomlázkou spojené s jídlem :) Těším se na nádivku a na vykoledovaná vajíčka natvrdo, která si krájím na chleba s máslem a pažitkou. A hlavně na úžasnou šmigrustovku... Že nevíte, co to je?

Seznam.cz banner

Velikonoce jsem letos trávila u mé sestřenice Kristiny, která na svátky objednala krůtu na nedávno otevřené farmě Dědkův Mlýn. Když nám ji majitelka farmy přinesla, trošku vyděšeně jsme na ni hleděly a přemýšlely, v čem tak obrovského ptáka upečeme. I z největšího pekáče jí totiž přečuhovaly nožky :) Měla totiž asi 8 kilo... Nakonec šla pěkně nacpaná jablíčky na plech. Pekly jsme ji pomaloučku, přikrytou alobalem. Tohle kulinární dobrodružství dopadlo skvěle, maso bylo šťavnaté a moc dobré. K ní jsme upekly nádivku se špenátem, medvědím česnekem, uzeným a mandlemi. A dýni se skořicí...

Velikonoční vaření a posléze obžerství :) Foto: Klára Michalová

Ale zpět k otázce z úvodu... Znáte šmigrustovku? Je to tradiční velikonoční polévka, podle naší rodinné legendy ze Šumavy, ovšem já ji našla na internetu i jako slezskou klasiku. Tak nevím..., ale každopádně je fantastická. Základem je silný uzený vývar, který vám zbyde po uvaření masa do nádivky. Až z něj maso vyndáte, nechte ho ještě povařit s cibulí a na kolečka nakrájenou paprikovou pikantní klobásou typu čabajka. Poté v polévce provařte šlehačku smíchanou s trochou hladké mouky. Do každého talíře nakrájejte kousek uzeného masa, jedno vejce natvrdo, nastrouhejte čerstvý křen a trochu pažitky. A vše zalijte vývarem s klobáskou. Vím, zní to jako dost zběsilá kombinace, ale je to fantazie :)))

Odpolední svačinka

To jsme takhle jednou v neděli vyráželi za Prahu na návštěvu rodičů. Bylo hezky, proto jsme chtěli koupit něco na grilovačku. Za rohem máme Kaufland, tak jsme vběhli dovnitř a cestou k úseku masa jsme míjeli zaledovaný pult s rybami. A tam na nás čekaly... Dva tucty ústřic po 15 korunách :) Nemohli jsme odolat. A proč taky? Naštěstí se u rodičů našel i speciální nůž na ústřice, manžel si projel návodné video na Youtube, jak se do nich nejlépe dostat, a pak už jsme je svorně mlsali se šalotkovou omáčkou i s citronem.

Špenátový quiche. Foto: Klára Michalová

Sladké i slané francouzské křehké koláče

I v dubnu jsem navštívila kulinární kurz, který pořádal časopis Gurmet. Tentokrát se ho ujal kuchař Michal Nikodem, který je zároveň majitelem kulinárního studia Ola Kala, kde se kurz konal. Tématem byly "tarts a tartlets".

Začali jsme velkolepě. Michal mě a ještě jednoho účastníka kurzu naučil otvírat lahev sektu šavlí ! Říká se tomu sabráž a od té doby tím oslňuju na každém večírku, kde se najde nachlazená lahev bublinek :) Ale zpět k vaření... Začali jsme slaným koláčem a připravili jsme výtečný špenátový quiche. A tady máte recept:

Na těsto zpracujte 175 g hladké mouky, 100 g měkkého másla nebo sádla, 60 g vejce (1 velké vejce) a špetku soli. Těsto si vyválejte (ideálně mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie) a vyložte jím koláčovou formu.

Na pánvi si orestujte anglickou slaninu na kostičky, 2 větší šalotky, 2 stroužky česneku a trochu čerstvého tymiánu. Nakonec přidejte i čerstvý špenát a lehce orestujte, jen aby zavadl. Nechte vystydnout.

Směs rozprostřete na připravené těsto, přidejte asi 200 g na kostičky nakrájeného sýra (hodí se různé sýry, které mají minimálně 45 % tuku v sušině, např. ementál, gouda, brie, sýry s modrou plísní..., ideální je použít směs více druhů).

Vše zalijte zálivkou Royal, kterou si připravíte smícháním 100 ml zakysané smetany, 200 ml šlehačky, 3 vajec, soli, pepře a muškátového květu. Pečte ve vyhřáté troubě na 170–180 stupňů asi 30–35 minut.

A protože co si na kurzu uvaříme, to si také sníme, můžu vás ujistit, že quiche podle tohoto receptu je vážně moc moc dobrý :)

V další části kurzu došlo samozřejmě i na sladké. Připravili jsme čokoládové koláčky z kakaového křehkého těsta s fantastickou čoko náplní s likérem. Došlo i na klasické ovocné košíčky se žloutkovým krémem. A mým favoritem byl jednoznačně citronový koláček se zapečenou sněhovou čepicí s krémem lemon curd. Při vzpomínce na tu božskou chuť mi úplně došla slova, tak za sebe nechám mluvit obrázky. A pokud byste se chtěli tuhle krásu naučit, přímo tento kurz je ve stálé nabídce školy Ola Kala.

Dortíčky jak od profíka. Foto: Klára Michalová

Autor: Klára Michalová, šéfredaktorka Prima Fresh

S Klárou v kuchyni #5: Výlet do Sapy
Blog šéfredaktorky

S Klárou v kuchyni #5: Výlet do Sapy

S Klárou v kuchyni #3
Blog šéfredaktorky

S Klárou v kuchyni #3

S Klárou v kuchyni #1
Blog šéfredaktorky

S Klárou v kuchyni #1

Sdílejte článek
Štítky maso sůl sýr mouka koláč polévka vývar šlehačka quiche těsto

Návrhy pro vás

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve Vegetariánské

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku Sladké

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu


Přečtěte si také

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Soutěžící
Anna Marie Bajčůrová jako zábavu připraví tortilla challenge

Anna Marie Bajčůrová jako zábavu připraví tortilla challenge

Novinky
Svatomartinský Mixér: speciální menu ve známých restauracích, akce i prohlídky

Svatomartinský Mixér: speciální menu ve známých restauracích, akce i prohlídky

Prostřeno!
Připravujeme Prostřeno! z Ústeckého kraje. V menu se budou ukrývat omelety

Připravujeme Prostřeno! z Ústeckého kraje. V menu se budou ukrývat omelety

Vegetariánské
Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Prostřeno!
Prostřeno: Nivové hříbečky na mechu a kapradí

Prostřeno: Nivové hříbečky na mechu a kapradí

Prostřeno!
Prostřeno: Pho Bo podle Standy

Prostřeno: Pho Bo podle Standy

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Medové řezy s karamelovým krémem – vláčný dezert s kondenzovaným mlékem, který se rozplývá na jazyku

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete Maso

Vepřová játra na smetaně s paprikou – krémová a pestrobarevná klasika, kterou si zamilujete

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Předkrmy a chuťovky
Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Vegetariánské
Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Čočka s barevnou paprikou a zapečenými vejci – rychlé, syté a barevné jídlo z jedné pánve

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Žloutenka zaplavila Česko: Nakazily se tisíce lidí, desítky zemřely. Pozor na osm příznaků Cítil Duka, že se blíží konec? Prozatím žiji, nevím jak dlouho, psal kardinál před smrtí GLOSA: Šídlo si rýpl do Pavla a fanatici mu to dali sežrat. Srandu si lze dělat jen z Babiše

prima-zeny

Sestra o posledních chvílích kardinála Duky: Měl zaťaté pěstičky. Rozloučil se gestem Zemřel kardinál Dominik Duka, po říjnové akutní operaci se již nezotavil Pozor spoiler! Vanilly se pustila do věrných: Marcell ji štval, Kateřina nesedla

prima-zoom

Explozivní páření včelích samečků Zemřel bývalý americký viceprezident Dick Cheney. Architekt války proti terorismu označil Trumpa za zbabělce Hadí útok ve zpomaleném záběru. Unikátní video zachytilo jeho bleskovou rychlost

prima-fresh

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Svatomartinský Mixér: speciální menu ve známých restauracích, akce i prohlídky

prima-cool

Stranger Things řeší velký skandál Nový Predátor je inspirovaný Avengers. Režisér ale zůstává nohama na zemi Je 4. série Zaklínače propadák? Porovnání rozpočtu a sledovanosti je neúprosné

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Spadané listí v zahradě: Kde nesmí zůstat a jak ho využít jako mulč? Panelák a zámek v jednom: Socialistický realismus hýřil zdobností Luxusní vila fotbalisty Horsta Siegla jde za 28 milionůdo dražby

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.