Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Blog šéfredaktorky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

S Klárou v kuchyni #5: Výlet do Sapy

A to jsou moje suvenýry ze Sapy... :)

A to jsou moje suvenýry ze Sapy... :) Zdroj: Klára Michalová

  • Zavřít

A to jsou moje suvenýry ze Sapy... :) Zdroj: Klára Michalová

Pokud rádi vaříte asijská jídla, asi jste se někdy setkali s problémem, kde sehnat některé suroviny. Pokud jste z Prahy a okolí, je na to jednoduchá odpověď. Vyražte do vietnamské velkotržnice Sapa v pražské Libuši.

Na rovinu, pokud tam vyrážíte poprvé a bez někoho, kdo už to tam zná, budete asi trochu bloudit a hledat a pátrat, ale nakonec určitě ke svému cíli dojdete. Já jsem ale o pomoc požádala šéfkuchaře vyhlášené restaurace Sasazu - Shahafa Shabtaye, který exkurze do Sapy pravidelně pořádá. Přidala se ke mně ještě kolegyně Martina a celé natěšené jsme vyrazily do kulinárního nebe.

Nejprve jsme se zastavili u pojízdného stánku pro kávu. Ta vietnamská je silná, velmi sladká a s příměsí kakaa. Můžete si říct, jestli chcete horkou, nebo ledovou s našlehaným mlékem. A když na to přijde, ani nemusíte vystoupit z auta, stačí u stánku přibrzdit.

Prohlédněte si rozsáhlou fotogalerii s tipy, co nakoupit a co ochutnat:

Fotogalerie

Výlet do Sapy

Pak jsme se rozhodli posilnit a k snídani jsme si dali rýžové palačinky s uzeným tofu, smaženou cibulkou a bylinkami. Připravují se z rýžové mouky smíchané s vodou, těstíčko se rozprostře na plátýnko nad hrncem s vařicí vodou a placky se udělají na páře. Je to moc dobré :)

A pak už přišel čas na nákupy. Shahaf nás vzal do největšího supermarketu v Sapě. Kromě čerstvých bylinek, zeleniny, ovoce a ryb tu najdete i narvané regály s různými ingrediencemi, omáčkami, nudlemi. Minimálně u půlky věcí bych ovšem netušila, k čemu jsou dobré a jak je připravit. V tom se náš průvodce ukázal být nedocenitelný. Chrlil ze sebe recepty, tipy, triky, ukázal nám všechny bylinky...

Zašli jsme ještě do jedné sámošky, kde kromě jídla najdete i nádobí a pomůcky do kuchyně. Třeba krásný hliněný hmoždíř za necelé dvě stovky nebo velmi ostrý lehký nůž za 140 korun. Překvapily třeba párátka z citronové trávy nebo otáčecí mřížka na grilování.

S taškami plnými nákupů jsme se vydali ještě na ochutnávku tradiční vietnamské kuchyně. Odstartovali jsme výtečnou hovězí polévkou s nudlemi "Pho bo". Shahaf tvrdil, že je zvláštní tím, že v něm vaří i ananas, který nakonec není vůbec cítit, ale zesiluje chuť vývaru.

Výbornou hovězí polévku Pho bo musíte v Sapě ochutnat. Foto: Klára Michalová

Nemohli jsme minout ani vyhlášenou restauraci, která se specializuje na grilovanou kachnu. Byla skvělá, šťavnatá, s křupavou kůrkou plnou chuti. I k ní se podává silný vývar, nudle a hora čerstvých bylinek.

Závěr výletu patřil sladké tečce. Ta byla ze všeho "nejdivnější". Vařená rýže s buráky, které byly úplně měkké a chutnaly jako kaštany. A k nim omáčka s kousky dušeného kokosu s rozvařenými fazolkami mungo. Mělo to takovou "želé" strukturu, pravděpodobně zahuštěné tapiokou... Nevšední a zajímavé, mně to tedy chutnalo :)

Byl to skvělý zážitek. Příště už se do Sapy nebudu ostýchat zajet a vy také nemusíte. Pokud nemáte svého zkušeného průvodce, můžete se podívat na internetu na www.sapamapa.cz, kde najdete podrobnou mapu i s informacemi, kde se dobře najíst a kde nakupovat.

Autor: Klára Michalová, šéfredaktorka Prima Fresh

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Smetanovo-čokoládová dobrota s malinami

Prostřeno!

Prostřeno: Italské ossobuco

Prostřeno!

Prostřeno: Krémová česneková polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Slaninové rolky

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Soutěžící

Petra Kostková

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět balíčků produktů Idilia Foods (25. 9. - 28. 9. 2023)

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Exkluzivní průzkum: Vládě důvěřuje pětina Čechů. Hůř na tom byl jediný kabinet v historii Česká vězení trápí nedostatek dozorců. Končí i z donucení, trestanci si dovolují stále víc Vysoce postavený člen Islámského státu se dostal do rukou Američanů. Zajali ho v Sýrii

prima-zeny

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat Honza Dědek vzpomíná na největší výzvu. V roli hosta ho Jan Kraus pořádně vyškolil Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

prima-zoom

Kdo byl nejbohatší sportovec historie? Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil

prima-fresh

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

prima-cool

Hra o Kazmův milion skončila Konec stávky? Hollywood se blíží k návratu do normálu, došlo k zásadnímu průlomu Kazmův milion dolarů jde vyhrát z domova, nikam nemusíte. Stačí zadat číslo karty z kina na internet

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Herečka Kaley Cuoco koupila sídlo v Los Angeles. V luxusním domě je kino i vinný sklípek Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly Co dělat, když pes kašle. Na vysoce nakažlivý psincový kašel platí i bazalka a heřmánek

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.