Cítíte se po letošních Vánocích jako neforemný pytel brambor? Trápí vás únava a sezonní nachlazení? Vsaďte na chutné a výživné potraviny, které podporují detoxikaci a poskytují tělu dostatek antioxidantů nezbytných pro ochranu proti volným radikálům.
Dopřejte si zimní detox!
Brokolice
Konzumace této jemné zeleniny povzbuzuje látkovou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Brokolice zlepšuje trávení, preventivně působí proti zácpě a posiluje imunitní systém – díky množství cenných živin (především vitaminu C) pomáhá předcházet kašli a rýmě.
Čočka
Lahodná luštěnina vyniká obsahem železa a zinku. V čočce jsou mimo jiné zastoupeny i vitaminy B1 a B6, hořčík, měď a více než dvojnásobek denní dávky kyseliny listové. Zdraví prospěšná luštěnina reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tím proti únavě a poklesu výkonnosti. Do jídelníčku by ji měli zařadit především lidé, které trápí problémy se zadržováním vody v těle.
Grapefruit
Šťavnaté jižní plody se kromě vysokého obsahu vitaminu C pyšní i dalšími zdraví prospěšnými látkami. Pravidelná konzumace grapefruitu povzbuzuje trávení, posiluje imunitní systém a podporuje produkci hormonů. Vysoký obsah antioxidantů neutralizuje působení volných radikálů a pomáhá organismu vylučovat toxiny.
Jablko
Plody jabloně zrychlují metabolismus, pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Kromě toho posilují imunitní systém, čistí střeva a omlazují organismus.
Kysané zelí
Nízkokalorická potravina obsahuje vitamin B12, vitamin B6, vitamin B3 a B5. Nechybí jí ani vitamin C, draslík, železo, hořčík a zinek. Pravidelná konzumace kysaného zelí reguluje metabolismus tuků a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Kustovnice čínská Goji
Sušené plody světle červené barvy patří mezi vyhledávané přírodní doplňky stravy a to především proto, že harmonizují činnost jater a ledvin a uvolňují energetické blokády v těle. Kustovnice čínská Goji výrazně posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá tlumit následky nadměrné konzumace alkoholu.
Okurka
Nízkokalorická zelenina je skvělým zdrojem minerálních látek a stopových prvků, měla by se proto stát součástí každé detoxikační kúry. Pravidelná konzumace okurek čistí střeva a zbavuje tělo jedovatých látek.
Špalda
Lehce stravitelná obilovina obsahuje vysoký podíl bílkovin, vitaminů skupiny B a minerálů – především pak hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a zinku. Nechybí jí ani kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Díky přítomnosti vlákniny podporuje trávení a střevní peristaltiku.
Autor: Nela Kučerová