Zimní detox
Zdroj: Thinkstock
Zimní detox
Zdroj:
Thinkstock
Cítíte se po letošních Vánocích jako neforemný pytel brambor? Trápí vás únava a sezonní nachlazení? Vsaďte na chutné a výživné potraviny, které podporují detoxikaci a poskytují tělu dostatek antioxidantů nezbytných pro ochranu proti volným radikálům.
Brokolice
Konzumace této jemné zeleniny povzbuzuje látkovou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Brokolice zlepšuje trávení, preventivně působí proti zácpě a posiluje imunitní systém – díky množství cenných živin (především vitaminu C) pomáhá předcházet kašli a rýmě.
Čočka
Lahodná luštěnina vyniká obsahem železa a zinku. V čočce jsou mimo jiné zastoupeny i vitaminy B1 a B6, hořčík, měď a více než dvojnásobek denní dávky kyseliny listové. Zdraví prospěšná luštěnina reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá tím proti únavě a poklesu výkonnosti. Do jídelníčku by ji měli zařadit především lidé, které trápí problémy se zadržováním vody v těle.
Grapefruit
Šťavnaté jižní plody se kromě vysokého obsahu vitaminu C pyšní i dalšími zdraví prospěšnými látkami. Pravidelná konzumace grapefruitu povzbuzuje trávení, posiluje imunitní systém a podporuje produkci hormonů. Vysoký obsah antioxidantů neutralizuje působení volných radikálů a pomáhá organismu vylučovat toxiny.
Jablko
Plody jabloně zrychlují metabolismus, pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Kromě toho posilují imunitní systém, čistí střeva a omlazují organismus.
Kysané zelí
Nízkokalorická potravina obsahuje vitamin B12, vitamin B6, vitamin B3 a B5. Nechybí jí ani vitamin C, draslík, železo, hořčík a zinek. Pravidelná konzumace kysaného zelí reguluje metabolismus tuků a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Kustovnice čínská Goji
Sušené plody světle červené barvy patří mezi vyhledávané přírodní doplňky stravy a to především proto, že harmonizují činnost jater a ledvin a uvolňují energetické blokády v těle. Kustovnice čínská Goji výrazně posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá tlumit následky nadměrné konzumace alkoholu.
Okurka
Nízkokalorická zelenina je skvělým zdrojem minerálních látek a stopových prvků, měla by se proto stát součástí každé detoxikační kúry. Pravidelná konzumace okurek čistí střeva a zbavuje tělo jedovatých látek.
Špalda
Lehce stravitelná obilovina obsahuje vysoký podíl bílkovin, vitaminů skupiny B a minerálů – především pak hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a zinku. Nechybí jí ani kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Díky přítomnosti vlákniny podporuje trávení a střevní peristaltiku.
Autor: Nela Kučerová