Zdraví a mládí našeho těla se odvíjí nejen od genetické výbavy, ale také od toho, co jíme. Pojďme se seznámit s běžně dostupnými potravinami, které skvěle chutnají a navíc nás dokážou v boji s časem účinně podpořit.
Jezte mladě, stárněte pomaleji!
Avokádo
Žlutozelená dužina exotického ovoce v sobě ukrývá až 20 % tuků – není však třeba se bát, většina z nich totiž spadá do rodiny vícenásobně nenasycených mastných kyselin, které tělo využije pro mnoho důležitých procesů. V avokádu najdeme bílkoviny, širokou škálu vitaminů skupiny B i důležité minerály (měď a draslík). Obsahuje také vitaminy A, C a E, které podporují regeneraci buněk, zbavují tělo toxinů a pomáhají v boji proti buněčnému stárnutí. Látky obsažené v avokádu navíc snižují krevní tlak a hladinu inzulinu v krvi, čímž podporují nenásilný proces hubnutí.
Červené ovoce
Rudě či fialově zbarvené plody obsahují antioxidanty, které pomáhají předcházet buněčným změnám zapříčiněným věkem. Nejlepší antioxidační schopnosti mají ostružiny, jahody, maliny a borůvky. Posledně jmenované jsou zdrojem rostlinného barviva antokyanu, který pomáhá snižovat riziko řady chronických a degenerativních onemocnění, aktivuje životní energii a zmírňuje procesy stárnutí. Do „červeného týmu“ nezapomeňte zařadit také granátové jablko, jehož dužnatý plod obsahuje vysoké množství antioxidačních polyfenolů, jež nás pomáhají ochraňovat před nežádoucími látkami a vlivy okolního prostředí.
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Ne nadarmo se kakao často nazývá „darem od bohů“, obsahuje totiž serotonin, dopamin a opiové peptidy, které vyvolávají pozitivní náladu a euforické pocity. Kromě toho je zdrojem hořčíku, vápníku, draslíku a železa a zdravých rostlinných chemikálií flavonoidů a antokyanů, jež chrání buňky a podporují hojení ran.
Mořské ryby
Mořské ryby obsahují nenasycené mastné kyseliny omega-3 a -6, které mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a očí. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob a mají také výrazný vliv na uspořádání kožní rohovité vrstvy. Zejména maso divokého lososa a dalších studenomilných ryb obsahuje látky, jež pomáhají udržovat pleť vláčnou a svěží. Kromě toho mají příznivý vliv na činnost mozku, chrání klouby a zlepšují náladu.
Obilniny a luštěniny
Celozrnné obilniny a luštěniny dodávají tělu antioxidační vitaminy B a E, vápník, fosfor a selen. Dopřávejte si pravidelně neloupanou rýži, špaldu, celozrnný kuskus a fazole. Vyzkoušet můžete také nepravou obilninu quinoa. Tradiční jihoamerická potravina se pyšní vysokým obsahem vlákniny a bílkovin. Je v ní zastoupena celá řada vitaminů (vitaminy B1 a B2, vitamin C a E), minerálů (draslík, hořčík, vápník, zinek a železo) a vlákniny, která snižuje riziko zácpy a pozitivně působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění.
Rajčata
Červené plody obsahují antioxidant lykopen, který bojuje proti předčasnému stárnutí pleti. Tím však výčet zdraví prospěšných látek nekončí – kromě toho, že jsou rajčata zdrojem vitaminu C, A, B, E, obsahují také velké množství biotinu, niacinu a kyseliny listové, která má velký vliv na duševní pohodu a podílí se na schopnosti zvládat stres. Pravidelnou konzumací rajčat pozitivně ovlivníte vzhled a zdraví pokožky, posílíte buněčnou strukturu a pomůžete lépe ochránit sliznice v celém těle.
Semena chia
Drobná semínka šalvěje hispánské patřila k nejdůležitějším potravinám Aztéků, kteří je konzumovali mimo jiné pro jejich významné protizánětlivé účinky. Organická semínka chia obsahují mnoho živin včetně vitaminu E, minerálů na podporu kostí a mastných kyselin omega-3, -6 a -9. Díky vynikajícímu nutričnímu obsahu mají pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
Pozor na volné radikály
Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách a ve zvýšené míře se vyskytují především u osob, které jsou vystaveny přílišnému stresu, znečištěnému prostředí, cigaretovému kouři, přemíře slunečního záření a nezdravým tukům. Volné radikály, jež spouštějí předčasný proces stárnutí, mohou být účinně neutralizovány antioxidanty obsaženými v přirozené stravě.
Autor: Nela Kučerová