Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Bez sladkého nelze žít. Bez cukru ano!

Jak žít bez cukru

Jak žít bez cukru Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Jak žít bez cukru

Jak žít bez cukru Zdroj: Thinkstock

Většina z nás miluje sladké. Co by to bylo za život bez čokolády, dortů, koláčů a sušenek! Na druhé straně, cukr – a zvláště rafinovaný – škodí. Existují ale způsoby, jak si dopřávat sladké, a přitom svému tělu neublížit.

Seznam.cz banner

Už roku 1957 americký lékař William Coda Martin nazval cukr na základě své rozsáhlé studie jedem. Neobsahuje nic jiného než kalorie, zatěžuje, oslabuje a napomáhá vzniku mnoha poruch a onemocnění. Frederick Banting, jeden z objevitelů inzulinu, zjistil roku 1929 během svého pobytu v Panamě zajímavou věc. U vlastníků plantáží cukrové třtiny, kteří jedli rafinovaný cukr, se na rozdíl od domorodců, žvýkajících syrovou třtinu, často vyskytovala cukrovka.

Proč je tak těžké se ho odříct? Cukr je návykový. Psycholog Bart Hoebel z univerzity v Princetonu už několik let zkoumá na potkanech závislost na cukru. Objevil, že konzumace bílého cukru zvyšuje produkci dopaminu, hormonu štěstí. Proto mnozí z nás zahánějí smutek sladkým. Výzkum zároveň ukázal, že potkani, kterým byl cukr odepřen, měli příznaky abstinenční krize a trpěli depresí.(Schválně – jak byste se cítili vy?)

Jak žít bez cukru , Foto: Thinkstock

Co s tím? Zkuste (znovu) objevit chuť ovoce. Vzpomeňte si, jak sladká je čerstvě utržená jahoda nebo pečené jablko. Moučníky a nápoje slaďte přírodními sladidly. Na pomoc si vezměte náš seznam:

Melasa

Je vedlejším produktem výroby třtinového cukru. Obsahuje spoustu cenných výživných látek a stopových prvků. Je vhodná pro sportovce a rekonvalescenty. Má výraznou chuť, která razí z každého pokrmu, proto se nejlépe hodí do kořeněných moučníků a sušenek.

Sušenky s melasou
Recepty

Sušenky s melasou

14

Stévie sladká

Rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky, je hvězdou mezi sladidly. Neobsahuje téměř žádné kalorie a má léčivé účinky. Chrání před zubním kazem, působí příznivě na cukrovku. Má intenzivně, až vlezle sladkou chuť, je ji třeba opatrně dávkovat. Prodává se sušená, ve formě tabletek nebo kapek, můžete si ji také sami vypěstovat doma. Výborná na „ošizení“ kávy a ostatních nápojů (ledových čajů, smoothies apod.), ale může nahradit cukr také v koláčích, krémech, pudincích a ostatních moučnících. Chuťové dokonalosti dosáhnete kombinací se sladidly plné chuti (medem, třtinovým cukrem).

Stévie sladká, Foto: Thinkstock

Sirup z agáve

Je tradiční mexické sladidlo. Listy rostliny se naříznou a vyteklá šťáva se sbírá a dále upravuje. Čím je jí méně, tím je sirup hodnotnější a dražší. Díky vysokému obsahu fruktózy je sladší než cukr, a proto dosáhneme stejné chuti pokrmu při polovičním množství kalorií. Navíc má jemnou chuť, takže se hodí prakticky do všech moučníků, krémů, domácích zmrzlin, koláčů, pudingů apod. Bývá oblíbenou ingrediencí veganských a raw receptů.

Javorový sirup

Získává se z mízy určitých druhů javoru. Je bohatý na minerály. Má karamelovou, lehce kouřovou chuť. Je ideální jako přeliv na palačinky, lívanečky, zmrzlinu, ovocné saláty. Chutná výborně s ořechy (vlašskými i pekany), jablky, ale také s masem a zeleninou (pastinákem, červenou řepou). Kvůli vyššímu glykemickému indexu se nedoporučuje diabetikům.

Med

Sladidlo našich předků. Lék i pochoutka. Jeho chuť a složení jsou nejvíce ovlivněny druhem květů, ze kterých včely sbíraly šťávu, lokalitou, dobou sběru a péčí včelaře. Med je všestranně použitelný – výborný na dochucení nápojů, kaší, cereálních směsí, lze jím potírat pečínku nebo dotáhnout chuť salátové zálivky. Nehodí se do piškotových těst, ostatním těstům však dává nezaměnitelný šmrnc.

Obilné slady

Vznikají přirozenou fermentací různých druhů obilovin (ječmene, pšenice, rýže). Na rozdíl například od medu obsahují polysacharidy, takže procházejí trávením a stabilizují hladinu cukru v krvi. Jsou „povoleny“ i v makrobiotice. Mají jemnou chuť a nižší sladivost, proto se skvěle hodí k dochucení kaší, cereálních směsí a jogurtů. Můžete jimi přisladit pokrmy a nápoje i velmi malým dětem.

Autor: Ester Brožová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cukr koláč moučník nápoj Panama pokrm kalorie Princetonská univerzita Frederick Banting náhradní sladidlo

Návrhy pro vás

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek Recepty

Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem Sladké

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší Maso

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Sladké

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu Maso

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník


Přečtěte si také

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Od výběru masa po ideální přílohy. Průvodce grilováním s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa

Od výběru masa po ideální přílohy. Průvodce grilováním s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa

Novinky
Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas

Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas

Recepty
Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

Pinsa Marinara – poctivá chuť Itálie na křupavém těstě plná rajčat a bylinek

Sladké
Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Maso
Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Novinky
Novinky na trhu: ochucený popcorn, zmrzliny, tyčinky nebo něco dobrého k pití

Novinky na trhu: ochucený popcorn, zmrzliny, tyčinky nebo něco dobrého k pití

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Rybízové choux au craquelin – francouzské popraskané věnečky z odpalovaného těsta se smetanovým krémem

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Sladké

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Maso
Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Hovězí na kávě podle Huga Hromase – orientální guláš asi překvapí, ale určitě potěší

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu Maso

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Maso

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Polévky
Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče Předkrmy a chuťovky

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům Ovoce

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Fiala na pronájmu vydělal statisíce, Baxa koupil dům za 15 milionů. Politici přiznali majetek Nad Českem úřaduje Gabriel, nebezpečí povodní stále platí. Mapa ukazuje, kde pršelo nejvíc Kdo z Čechů zvedne ruku proti von der Leyenové? Europarlament hlasuje o nedůvěře Komisi

prima-zeny

Anketa slavných: Známé tváře se na festivalu podělily o momenty, kdy se ocitly na dně Módní alarm z UniCredit párty: Co známé ženy oblékly nejčastěji? Bílou, červenou a flitry Nejluxusnější party ve Varech si nenechali ujít Jágr, Bartošková i vrcholní politici

prima-zoom

Co umí nejrychlejší hmyzí letec? Tragédie v Itálii: Motor letadla nasál na letišti člověka, video ukazuje devastující následky Největší meteorit z Marsu, co kdy spadl na Zemi, míří do aukce. Pravděpodobně je na vás moc drahý

prima-fresh

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Od výběru masa po ideální přílohy. Průvodce grilováním s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas

prima-cool

Devět minut z hraní nové Mafie Herní ikony mají vlastní tanky. Lara Croft a Duke Nukem si užívají velký nostalgický comeback Superman je příběh imigranta aneb jak (ne)nalákat lidi do kina

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Pěstujte bílou ředkev daikon! Je čas zasít dobrou a zdravou zeleninu Silné deště hrozí v Beskydech a Jeseníkách: Připravte zahradu na velkou vodu Požár ji připravil o domov. Nové sídlo Paris Hilton má 12 ložnic a golfové hřiště

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.