Petr a Gábi Ogurčákovi rádi experimentují v kuchyni a o svoji radost z nevšedních kombinací se rozhodli podělit nejprve na blogu PG foodies a pak v bistru Etapa. Krátce po jeho otevření ho jarní vlna pandemie zavřela, a tak zřídili e-shop, kde byste si s chutí dali všechno.
Sdílená radost: Jak z foodblogu vzniklo populární bistro Etapa?
Vášeň pro cestování a touha všechno ochutnat vedla u Petra a Gábi k postupné změně jídelníčku. Místo klasických omáček s masem a knedlíky začali dávat přednost zelenině, luštěninám, exotickým surovinám, netradičním moukám a ořechům… Z nepochopení v rodině udělali výhodu a začali své pokrmy a recepty plné zeleniny sdílet na blogu PG foodies. Zájem fanoušků byl obrovský, jejich úspěch stvrdilo vítězství v soutěži Food Blog roku 2019. Jídlo a vaření totiž stále berou především jako zábavu, čas, kdy zpomalí, věnují se sobě, jako alchymisté skládají jednotlivé chutě, objevují nové ingredience a nakonec radost z jídla zvěční na fotce.
Dlouho žili v Kladně, rok v Londýně, nakonec zakotvili v Praze. Kousek od domova objevili opuštěné prostory, které je přímo vybízely k akci. „Neplánovali jsme otevřít bistro, ale když jsme šli kolem prázdného místa, kde máme teď Etapu, řekli jsme si, že ho musíme mít a něco hezkého tam vymyslet,“ vzpomíná Gábi na léto 2019. Pět měsíců rekonstruovali, vymýšleli a zařizovali a 1. ledna 2020 otevřeli v Karlíně bistro Etapa. Od začátku měli plno, koncept celodenních barevných zeleninových brunchů, domácí kváskový chléb a koláče, lahodná káva, limonády a výběrové čaje okamžitě přitáhly gurmány z celé Prahy.
Jarní uzavření v důsledku koronaviru je nezastavilo. Petr vytvořil e-shop, přes který si objednáte domů nejrůznější laskominy od hotových pokrmů od Petra a Gábi přes pečlivě vybraná vína, džusy, čaj a kávu až po suroviny, z kterých v bistru vaří. I doma tak můžete jíst jako v Etapě, ať už se vám chce vařit, nebo jen debužírovat. Naštěstí výdejní okénko stále funguje, takže se u nich můžete zastavit na něco malého i velkého. Podzimní uzavření brali jako další životní lekci a jako vždy se o ni s vámi s radostí podělí.
Co vás při provozu bistra překvapilo?
Vůbec jsme nečekali, že bychom měli od samého začátku tak plno. Blog a sociální sítě nám skutečně velmi pomohly a stále pomáhají. Blog jsme začali psát, abychom ukázali, že i vegetariánské jídlo může být plnohodnotné, zdravé, krásné a hlavně dobré. Postupem doby se nám začali ozývat různé značky či klienti, pro které fotím jídlo (Gábi). Bistro nám však zabírá většinu času, i když bylo řadu měsíců kvůli pandemii zavřené. E-shop a výdejové okénko naštěstí stále fungovaly.
Co jste se během pandemie naučili?
Řadu let jsme oba pracovali v on-line marketingu, který se neskutečně rychle mění a každý den řešíte něco úplně nového. Po uzavření restaurací na jaře Petr zasedl k počítači, naprogramoval e-shop a přešli jsme s bistrem do on-line světa. Na druhou vlnu na podzim jsme už byli připraveni. Paradoxně nám ale pomohla vrátit se k našemu životu před otevřením Etapy. Většinu dní jsme tehdy pracovali 14 hodin denně a pořádně jsme se nenajedli. Často se nám stávalo, že jsme první jídlo měli v šest večer po zavření bistra. To bylo dost nezdravé a neudržitelné, zpomalení v podzimní vlně nám pomohlo si nastavit zdravější režim.
Čím se inspirujete při vaření tak neotřelých a skvělých jídel?
Neradi se striktně držíme receptů. Ráda improvizuji, neplánuji ani nákupy surovin. Někdy mě zaujme surovina, jindy nový nápad, doma často kombinuji to, co najdu v lednici a ve spíži. Při skládání ingrediencí se ráda začtu do knihy The Flavour Thesaurus. Sleduji i práci zahraničních šéfkuchařů, jako například Yotama Ottolenghiho, podniků Aran Bakery nebo Apollo Kantine, ale i foodblogerů. Třeba focení jídla jsem se hodně naučila z videí na YouTube nebo sledování zahraničních food fotografů na Instagramu. Od té doby, co máme Etapu, nás hodně inspirují i naši hosté.