Český velikonoční stůl tradičně vedle kraslic plní mazance, beránky, perníčky, jidáše i spousta dalších dobrot. Cukrářka Olga Ceralová poradí, jak zvládnout velikonoční recepty jako profesionál, a prozradí, jaké trendy v pečení se během Velikonoc objevují.
Velikonoční pečení podle cukrářky: vláčný mazanec i netradiční beránek
Mazanec, beránek i jidáše jsou velikonoční klasikou, která k nejdůležitějšímu křesťanskému svátku neodmyslitelně patří. Ne každá žena si ale s tradičními recepty umí poradit tak, aby byla s výsledkem maximálně spokojená. Jinou zase nudí, že recepty jsou stále stejné, a hledá prostor pro inovace. „Pokud byste rádi na Velikonoce vyzkoušeli něco nového, potom mohu doporučit makový mazanec ze špaldové mouky nebo mě zaujaly perníkové cupcakes, skvěle chutnají a krásně voní,“ dělí se o vyzkoušené a zároveň nekonvenční tipy cukrářka Dortisimo Olga Ceralová.
Vláčný mazanec zajistí lepek i fenykl
Neohrnujte nos ani nad tradičními recepty, které můžete každý rok ladit a vylepšovat. Pokud vám mazanec přijde vždycky příliš suchý a dávivý, jde jen o změnu v receptu. „Aby byl mazanec dostatečně vláčný, je důležité použít kvalitní hladkou mouku s vysokým obsahem lepku. Všechny suroviny by zároveň před přípravou měly mít stejnou pokojovou teplotu. V případě kynutého mazance se do těsta přidává ještě špetka mletého fenyklu a muškátového oříšku s trochou citronové kůry,“ vysvětluje Olga Ceralová.
Aby beránek nenudil
Dobrá forma a trocha cviku k tomu nejlepšímu velikonočnímu beránku bohužel nestačí. Nejprve je nutné vybrat si recept, který je vašim chuťovým pohárkům nejblíže – vyzkoušejte kromě klasického piškotu také tvarohové nebo biskupské těsto. Každá cukrářka by si měla vyzkoušet i více forem, aby zjistila, která se jí používá nejlépe. Některé nejraději pečou v hliněných či kameninových formách, které po generace dědí. Jiné cukrářky nedají dopustit na moderní klasiku – teflon či silikon.
Beránek, který se vůbec povede vyklopit z formy, je první skvělý úspěch, nicméně ještě si zaslouží vesele ozdobit. „U piškotových těst se většinou jen pocukruje, na místo oček se píchnou kuličky nového koření, zaváže se kolem krčku mašlička a je hotovo. Biskupskému beránkovi sluší vzhledem k náplni čokoládová poleva. Nebo můžete na všechny typy beránků použít sněhovou polevu a nastříkat beránka sladkým sněhem, který na něm zaschne a vytvoří dokonalý efekt ovčích kudrlinek. Zručné cukrářky mohou beránka potáhnout a dozdobit marcipánem,“ navrhuje několik způsobů zdobení Olga Ceralová.
Pokud si letos přejete blýsknout se s chutným a vláčným mazancem, vyzkoušejte recept Olgy Ceralové:
Tvarohový mazanec
K výborným receptům na velikonoční mazanec patří tvarohové těsto. Mazanec je nádherně vláčný a vydrží dlouho měkký, pokud ho tedy dříve nesníte. Těsto lze použít i na vánočku nebo pletené copy a další podobné pečivo.
Potřebujete:
- 150 g másla
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 celá vejce
- 250 g plnotučného tvarohu
- 5 lžic mléka
- 1 špetka soli
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 500 g hladké mouky
Postup:
- Nejdříve vyšlehejte máslo s cukrem a následně zašlehejte vejce. Do směsi přidejte pět lžic mléka a tvaroh. Nakonec nasypte trošku soli, prášek do pečiva a hladkou mouku. Vše důkladně propracujte v hladké těsto, které by mělo mírně lepit.
- Těsto můžete vylepšit ještě přidáním rozinek, kandovaného ovoce, oříšků nebo mandlí.
- Na plech s pečicím papírem vytvořte dva bochánky, potřete rozpuštěným máslem, posypte mandlemi a pečte 10 minut na 200 °C stupňů a pak snižte teplotu cca na 170 °C a dopečte ještě asi půl hodiny podle trouby.
- Pokud je zapíchnutá špejle suchá, je upečeno. Tento recept je vhodný i pro začátečníky, nejsou tam kvasnice a nemusí se čekat na vykynutí, přesto jsou mazance krásně nadýchané a vláčné.