Trápí-li vás často zimomřivost, únava nebo na sobě začínáte pociťovat projevy nachlazení, jako první řešení by mělo být přehodnocení jídelníčku. Vsaďte na zahřívací potraviny!
Trápí vás zimomřivost? Zkuste se zahřát dobrým jídlem!
Jak velký může mít vliv konzumace potravin s termogenním efektem, jsme se zeptali nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové.
Člověk by se měl v první řadě naučit naslouchat svému tělu. Základy zimního jídelníčku můžeme postavit na učení našich předků, kteří zaprvé vycházeli z toho, co bylo v daném období dostupné, za druhé měli mnohem přirozenější denní režim, který byl závislý na množství denního světla. Jeho univerzálnost si můžeme ověřit například i doslova na druhém konci světa, na Dálném východě, protože i čínská medicína zaujímá k zimnímu jídelníčku dost podobný postoj. Aby tělo dobře pracovalo, musí mít určitou „provozní teplotu“.
„Pokud není organismus dostatečně zahřátý, nedokáže například efektivně spalovat tuky. Základním principem je přijímat dostatek bílkovin, s jejichž trávením má organismus víc práce, a tím pádem se zahřeje. Proto by v zimním jídelníčku mělo být hojněji než jindy zastoupeno maso. Ideální je například forma silného hovězího nebo kuřecího vývaru, doplněného o kousky masa a kořenovou zeleninu. Zahřívací efekt podporují i celozrnné obiloviny, jako je bulgur, quinoa, pohanka či kroupy. Také bychom neměli zapomínat na luštěniny, ořechy, ale třeba i tučnější ryby, jako je úhoř, losos nebo sleď,“ radí Kateřina Šimková.
Polévka z červené čočky se zázvorem prohřeje i zasytí
Vyhledávanou zimní potravinou je zázvor, u kterého působí na zvýšení tělesné teploty látka zvaná gingerol. Ta navíc pomáhá mírnit i různé typy nevolností. Ze zázvoru se nejčastěji připravuje čaj. Zázvor, stejně jako chilli, kurkuma, kari, pepř nebo hřebíček zrychlují metabolismus a pomůžou tělu rychleji vyrobit teplo, pozor ale na jejich dávkování. Lidé užívající léky na vysoký tlak nebo na cukrovku, těhotné ženy, ale i ženy v menopauze by se silně kořeněnými jídly a nápoji měli zacházet velice opatrně. „Zázvor není dobrý jen do čaje, v asijské kuchyni se často používá k dochucení některých jídel. Takovým výborným příkladem jídla ze zimního jídelníčku je třeba polévka z červené čočky s kokosovým mlékem, dochucená právě čerstvým zázvorem, ale i česnekem, kurkumou a koriandrem. Otrlejší gurmáni mohou přidat i chilli,“ dává tip Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Výbornou „zahřívací“ potravinou je i křen, který podporuje krevní oběh, detoxikuje játra a má protizánětlivé účinky. Mléčné výrobky obecně organismus ochlazují, přesto se jich v určité míře nemusíme zříkat ani v zimě, protože jsou zdrojem nejen bílkovin, ale i probiotik a souvisí se zdravou střevní mikroflórou. Právě třeba křen nebo česnek se hodí pro přípravu tvarohových pomazánek.
Tuzemská „zimní“ zelenina a ovoce vítězí nad tropickou exotikou
Z hlediska ovoce a zeleniny bychom se měli opět držet tradice a konzumovat hlavně tuzemské, jako jsou jablka, hrušky, švestky nebo kořenová zelenina a květák. Tropické ovoce má ochlazující účinky. „Rajčata, okurky nebo třeba listový salát z hlediska termogenního efektu nejsou v zimních měsících ideální, ale přinesou do jídelníčku vitaminy a vlákninu. Cílem tedy není v zimě konzumovat výhradně potraviny s termogenním efektem, ale šikovně je kombinovat v rámci pestrého jídelníčku,“ zmiňuje Šimková.
K dochucení ovoce se skvěle hodí skořice, která prohřeje organismus tím, že rozproudí krev, má i dezinfekční účinky, a navíc působí jako přírodní antibiotikum. Sáhnout lze i po vanilce či hřebíčku. „Ke snídani je nejlepší volbou obilninová kaše, ideálně nedoslazovaná. Ovesná, jáhlová nebo pohanková kaše dochucená ovocem a oříšky nastartuje metabolismus a dodá dostatek vlákniny.
I v zimě je důležité dodržovat pitný režim, přestože jeho větší část klidně mohou tvořit teplé nápoje a polévky. Pozor na alkohol, jako je oblíbený svařák, grog či punč, který dodává jen klamný pocit tepla. Děje se tak díky alkoholu, který způsobí rozšíření cév a dojde k rychlému zahřátí, avšak efekt je velmi krátkodobý. Alkohol je navíc vysoce kalorický, odvodňuje a vyčerpává,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
redaktorka FTV Prima