Fresh Festival on-line tour vás zve do nejlepších restaurací, kaváren a pivovarů v severních Čechách
Fresh Festival online tour - Severní Čechy
Zdroj: archiv Fresh Festival
Fresh Festival online tour - Severní Čechy
Zdroj:
archiv Fresh Festival
Na Fresh festivalech jsme se letos nemohli potkat osobně, tak jsme si pro vás připravili alespoň takovou malou on-line tour. Vydali jsme se do míst, kde se festivaly každoročně konají, a zmapovali tam pro vás nejzajímavější gastronomické a turistické cíle.
Naší další zastávkou je Liberecký kraj. Jeho dominantu Ještěd, Jizerské hory nebo třeba jabloneckou bižuterii znáte určitě všichni. Věřte ale, že tu stojí za to pátrat i po dalších zajímavých cílech. My pro vás zmapovali skvělé místní restaurace, kavárny s výběrovou kávou a neopomenuli jsme ani místní pivovary. Ať už pro vás bude náš dnešní výběr inspirací, nebo si sestavíte svůj vlastní seznam, tak věřte, že v této nelehké situaci vaši návštěvu každý z podniků opravdu ocení.
Připravili jsme pro vás žebříček TOP podniků, které v severních Čechách stojí za vaši pozornost.
Gastronomických a turistických cílů je v regionu celá řada, doporučujeme tedy vaši návštěvu rozložit do více dnů a ubytovat se třeba v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev. Čtyřhvězdičkový hotel s tradicí v pohostinství již od roku 1906 se nachází v centru Liberce a svým hostům nabízí komfortní ubytování, gurmánskou restauraci Benada a wellness zázemí.
Při své gastrotour byste neměli minout ani regionální potraviny a lokální produkty. Každou sobotu můžete navštívit u Forum Liberec.
Regionální potraviny Libereckého kraje najdete přehledně na webu www.regionalnipotravina.cz, produkty si můžete objednat v jejich e-shopech nebo se pro některé z nich vydat osobně.
Chcete-li doopravdy „ochutnat Česko“, zamiřte do těch restaurací, které českou kuchyni vaří opravdu dobře. Při jejich výběru se nechte vést modrým kulatým logem Czech Specials. Ochutnávejte Česko, www.czechspecials.cz
Pro inspiraci vyzkoušejte výborný recept z liberecké Hospody Na růžku:
Fresh Festival online tour - Severní Čechy
Fresh Festival online tour - Severní Čechy
Hovězí kližka na černém pivě s bramborovou kaší
SUROVINY NA 4 PORCE
Maso a omáčka
hovězí kližka 800 g
olej 50 ml
hovězí vývar 200 ml
mrkev 1 ks
celer 300 g
petržel 1 ks
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
větvičky rozmarýnu a tymiánu
kvalitní protlak 1 lžíce
černé pivo 500 ml
sůl, čerstvě mletý pepř, bobkový list
Bramborová kaše
cca 1 kg brambor
mléko, máslo, sůl
Restovaná zelenina na ozdobu
mrkev, celer, petržel – od každého 100 g
Postup:
V kastrolu rozpalte polovinu dávky oleje a zprudka na něm orestujte na kostky nakrájenou, osolenou a opepřenou kližku.
Jakmile bude opečená dozlatova ze všech stran, vyndejte ji ven.
Do kastrolu nalijte zbytek oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji do tmava. Když je zelenina téměř hotová, přidejte česnek, rozmarýn a bobkový list. K základu přidejte protlak, zalijte černým pivem a vařte, dokud se většina vody nevyvaří.
Poté přidejte kližku, vývar a duste doměkka přibližně 2 hodiny. Jakmile je kližka měkká, vyndejte ji z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte přes cedník, měkkou zeleninu propasírujte a následně celé svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo. Dochuťte podle svého solí a pepřem. Kližku vraťte zpět do omáčky a prohřejte.
Hovězí kližku podávejte s restovanou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.