Fresh Festival on-line tour vás zve do nejlepších restaurací, kaváren a pivovarů v severních Čechách

Na Fresh festivalech jsme se letos nemohli potkat osobně, tak jsme si pro vás připravili alespoň takovou malou on-line tour. Vydali jsme se do míst, kde se festivaly každoročně konají, a zmapovali tam pro vás nejzajímavější gastronomické a turistické cíle.

Naší další zastávkou je Liberecký kraj. Jeho dominantu Ještěd, Jizerské hory nebo třeba jabloneckou bižuterii znáte určitě všichni. Věřte ale, že tu stojí za to pátrat i po dalších zajímavých cílech. My pro vás zmapovali skvělé místní restaurace, kavárny s výběrovou kávou a neopomenuli jsme ani místní pivovary. Ať už pro vás bude náš dnešní výběr inspirací, nebo si sestavíte svůj vlastní seznam, tak věřte, že v této nelehké situaci vaši návštěvu každý z podniků opravdu ocení.

Připravili jsme pro vás žebříček TOP podniků, které v severních Čechách stojí za vaši pozornost.

Restaurace / Bistra FRESH TOP 15

1. Black Horse Liberec / Liberec 2. MG restaurace / Mladá Boleslav 3. Kovárna Frýdštejn / Frýdštejn 4. Bílý mlýn / Liberec 5. Mikyna Coffee & Food Point / Liberec 6. BeerWarehouse / Liberec 7. Chicago Bar & Gril / Liberec 8. Bistro Široká / Liberec 9. Pukū Bistro / Turnov 10. Qburger / Jablonec nad Nisou 11. Restaurace Půlměsíc / Jablonec nad Nisou 12. Domov / Liberec 13. Restaurace Praha / Liberec 14. Hospoda Na Růžku / Liberec 15. Radniční sklípek Liberec / Liberec (CzechSpecials)

Kavárny FRESH TOP 10

1. Jedno Kafe / Liberec 2. DOK / Liberec 3. FofrKafe / Liberec 4. Kafe Kytka / Liberec 5. Sweet City: Espresso bar & Obchod / Liberec 6. Kavárna Bez konceptu / 2x Liberec, 1x Vratislavice nad Nisou 7. KofeinPlac / Liberec 8. KAFE NA Pražský / Jablonec nad Nisou 9. Panorama Café / Turnov 10. Nejen kafe / Mladá Boleslav

Pivovary a Minipivovary FRESH TOP 10

Kompletní seznam všech pivovarů najdete zde Pivni.info.

1. Zámecký pivovar Frýdlant / Frýdlant 2. Kousek Piva / Liberec 3. Beranův pivovar / Liberec 4. Měšťanský Pivovar Turnov / Turnov 5. Pivovar Novosad a syn / Harrachov 6. U ČÁPA / Příchovice 7. Volt – jablonecký pivovar / Jablonec nad Nisou 8. Mini Pivovar Krásná Studánka / Liberec 9. Svijany / Svijany 10. Pivovar Rezek / Zásada

Gastronomických a turistických cílů je v regionu celá řada, doporučujeme tedy vaši návštěvu rozložit do více dnů a ubytovat se třeba v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev. Čtyřhvězdičkový hotel s tradicí v pohostinství již od roku 1906 se nachází v centru Liberce a svým hostům nabízí komfortní ubytování, gurmánskou restauraci Benada a wellness zázemí.

Při své gastrotour byste neměli minout ani regionální potraviny a lokální produkty. Každou sobotu můžete navštívit u Forum Liberec.

Regionální potraviny Libereckého kraje najdete přehledně na webu www.regionalnipotravina.cz, produkty si můžete objednat v jejich e-shopech nebo se pro některé z nich vydat osobně.

Chcete-li doopravdy „ochutnat Česko“, zamiřte do těch restaurací, které českou kuchyni vaří opravdu dobře. Při jejich výběru se nechte vést modrým kulatým logem Czech Specials. Ochutnávejte Česko, www.czechspecials.cz

#světovéČesko – Tipy, kam vyrazit nejen v severních Čechách, najdete na www.kudyznudy.cz. Další tipy pak najdete i na www.visitliberec.eu.

Pro inspiraci vyzkoušejte výborný recept z liberecké Hospody Na růžku:

Hovězí kližka na černém pivě s bramborovou kaší

SUROVINY NA 4 PORCE

Maso a omáčka

  • hovězí kližka 800 g
  • olej 50 ml
  • hovězí vývar 200 ml
  • mrkev 1 ks
  • celer 300 g
  • petržel 1 ks
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • větvičky rozmarýnu a tymiánu
  • kvalitní protlak 1 lžíce
  • černé pivo 500 ml
  • sůl, čerstvě mletý pepř, bobkový list

Bramborová kaše

  • cca 1 kg brambor
  • mléko, máslo, sůl

Restovaná zelenina na ozdobu

  • mrkev, celer, petržel – od každého 100 g

Postup:

  1. V kastrolu rozpalte polovinu dávky oleje a zprudka na něm orestujte na kostky nakrájenou, osolenou a opepřenou kližku.
  2. Jakmile bude opečená dozlatova ze všech stran, vyndejte ji ven.
  3. Do kastrolu nalijte zbytek oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji do tmava. Když je zelenina téměř hotová, přidejte česnek, rozmarýn a bobkový list. K základu přidejte protlak, zalijte černým pivem a vařte, dokud se většina vody nevyvaří.
  4. Poté přidejte kližku, vývar a duste doměkka přibližně 2 hodiny. Jakmile je kližka měkká, vyndejte ji z hrnce a odložte stranou. Vzniklou omáčku přeceďte přes cedník, měkkou zeleninu propasírujte a následně celé svařte na požadovanou hustotu. Přidejte chlazené, na kostičky nakrájené máslo. Dochuťte podle svého solí a pepřem. Kližku vraťte zpět do omáčky a prohřejte.
  5. Hovězí kližku podávejte s restovanou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty