Lea Janochová ,
Kateřina Procházková

Britský velvyslanec v Česku: Oslava narozenin Karla III. a pochopení, že jít na jedno, neznamená jít na jedno

Britský velvyslanec

Britské velvyslanectví v Praze nedávno oslavilo pětasedmdesáté narozeniny krále Karla III. A protože vztahy mezi Velkou Británií a naší zemí jsou staleté, tato narozeninová událost se tradičně připomíná i u nás. Koneckonců čaj s britským velvyslancem v zahradě popíjel už první československý prezident – Tomáš Garrigue Masaryk.

Málokterý Čech zná historii tak důkladně, aby věděl, že za stavovského povstání počátkem 17. století měl takzvaný zimní král Fridrich Falcký britskou manželku. A tak české země měly krátce i britskou královnu, jak připomíná Michael Žantovský, bývalý velvyslanec ČR ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska v letech 2009–2015: „I v dalších příbuzenstvech našich panovníků se vyskytovali Britové a opačně. Britové si každé Vánoce jako my zpívají koledy a ta nejslavnější koleda britská je Good King Wenceslav, to je náš král Václav.“

Pouto mezi Českem a Velkou Británií

Britská ambasáda nyní pořádala zahradní recepci na počest narozenin krále Karla III. Pozvánku dostalo na osm set hostů včetně prezidenta Petra Pavla. Ten na pódiu zmínil, že je pro něj Británie srdeční záležitostí. „Nejenže jsem tam strávil několik let, ale taky jsem tam studoval na mnoha místech: Camberley, Shrivenham, University of York, King’s College London, Royal College of Defence Studies. Všechny tyto instituce přispěly k tomu, kdo a kde teď jsem.“

„Mezi britským velvyslancem a Hradem je silné pouto. Prezident Masaryk sem chodil často a jsme moc rádi, že se k nám dnes připojil i prezident Pavel,“ pronesl pak sám hostitel, velvyslanec Matt Field. A pozor, v češtině.

ČTĚTE TAKÉ: Přehlídka křehké krásy. Mistrovství světa v broušení skla hostí Světlá nad Sázavou

A když už se slavily panovníkovy narozeniny, je na místě otázka, jaký dárek je vhodný pro krále. „Nejvíce si cení toho, když se může potkávat a mluvit s lidmi. Určitě by ho potěšilo, kolik zajímavých lidí se tady dnes sešlo,“ odpověděl jednoznačně velvyslanec.

Oslava se konala v decentním anglickém stylu a nechybělo ani občerstvení, kombinující české a britské delikatesy. „Máme tady britská jídla jako jehněčí pečeně, klobásy a fish and chips. A taky české pivo,“ přiznal Matt Field s tím, že na seznamu tradičních českých jídel, která chce ochutnat, má i olomoucké tvarůžky.

Už není „novej“

Na konci ledna, krátce po nástupu do funkce, se britský velvyslanec proslavil větou: „Ahoj, jsem Matt a jsem tu novej.“ Od té doby se leccos změnilo, jak sám říká: „Dělám tuhle skvělou práci už pět měsíců a to je dost na to, abych se pár věcí naučil. Už nejsem novej. Vím, že jít ‚na jedno‘, nikdy neznamená na jedno. Znám rozdíl mezi knedlíkem a nokem. A vím, jaký je rozdíl mezi slavistou a slávistou. Věděli jste ale o britských vazbách s Járou Cimrmanem, možná největším z Čechů? Říká se, že když Alexander G. Bell vynalezl telefon, měl už tři zmeškané hovory od Cimrmana.“

„Myslím si, že pan velvyslanec předvedl něco, co tu dlouho nebylo, a to je řeč, kterou prokládal češtinou, a to my jako Češi velmi oceňujeme,“ pronesla před kamerou pořadu Prima Česko ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s tím, že by uvítala i návštěvu krále Karla III. v Česku. „Já jsem se s mým mužem seznámila, když tu byla královna Alžběta. Když byla v Brně v Besedním domě, tak my jsme měli jedno z prvních rande. Takže pro mě je to docela citová záležitost.“

„Doufám, že se král Karel III. do Česka přijede brzy podívat, aby viděl, že má po sobě pojmenovaný most, Karlovo náměstí, univerzitu, Karlovy Vary a tak dále,“ souhlasí s nadsázkou i Matt Field.

Jako překvapení dort pro Karla III. k jeho 75. narozeninám

Nebyla by to oslava, kdyby chyběl dort. Už před sedmi lety společnost Marlenka připravila speciální dort u příležitosti 90. narozenin královny Alžběty II. V letošním roce na tento počin navázali a připravili dort k 75. narozeninám krále Karla III.

Výrobu dortu měli na starost dvě nejzkušenější cukrářky z teamu Marlenka. Výroba jim trvala týden čistého času. Na jeho výrobu bylo spotřebováno 1,8 kg fondánu, 6,86 kg krému a korpus vážil 4,8 kg. Celková váha dortu byla 14 kilogramů.

Kopie dortu bude vystavena vedle kopie dortu pro Alžbětu II. v expozici Návštěvnického centra v sídle společnosti Marlenka.

Nezbývá tedy než dodat: Ať žije Česká republika and Long Live the King!

Autor článku

Lea Janochová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Autor článku

Kateřina Procházková

reportérka FTV Prima, CNN Prima NEWS

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty