Výrazná oranžová bobule s okolními lístky v sobě skrývá nespočet zdravotně prospěšných látek. Je známá po celém světě a pěstuje se už tisíce let.
5 zdravotních přínosů mochyně. Francouzi jí přezdívají láska v kleci
Mochyně je sladkokyselá bobule trochu připomínající žluté cherry rajče zabalené v papírových listech. Díky lístkům se jí přezdívaná čínská lucerna. Má však i další jména jako peruánská třešeň a kapský angrešt. Francouzi mochyni dokonce označují jako „lásku v kleci“. Celkem romantický název pro ovoce v hnědé slupce.
Mochyně má své kořeny v Jižní Americe. Vždy se pěstovala v Brazílii, Peru, Ekvádoru a Chile. Údajně se v jídelníčku objevovala již tisíce let před naším letopočtem.
Top 5 zdravotních přínosů physalis
Jsou plné vitamínů
Mají nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah prospěšných látek, jako je vláknina, železo, betakaroten a vitamíny C a K.
Jsou antioxidantem
Stejně jako borůvky i physalis překypují antioxidanty, které pomáhají zpomalovat stárnutí a snižují výskyt některých druhů rakoviny.
Mají protizánětlivé vlastnosti
Někteří věří, že posilují imunitu a jsou protizánětlivé. Obsahují totiž vitamín B3, který zvyšuje průtok krve do určitých částí těla. Mohou proto napomáhat pohyblivosti kloubů a snižovat bolest, což z nich dělá užitečné jídlo pro lidi s artritidou.
Pomáhají zraku
Mochyně je také plná vitamínu A, který prokazatelně udržuje a zlepšuje zdraví očí. Obsažený rhodopsin zase pomáhá vidět za špatných světelných podmínek.
Oddalují demenci
Konzumace mochyní napomáhá vyhnout se demenci a Alzheimerově chorobě. Hojnost vitamínu C totiž napomáhá soustředění a paměti.
Zdroj: iStock
Nezralé plody jsou jedovaté
Mochyně může být však také jedovatá. Naštěstí pouze v případě, že sníte nezralé plody. Jsou totiž příbuzné lilku, takže pokud je sníte, než dozrají, můžete si přivodit průjem a dost nešťastný žaludek.
Jak jíst mochyně
Vzhledem k atraktivnímu vzhledu tohoto ovoce, se často přidávají na skleničku koktejlů a jako ozdoba svěžích dortů. Nejčastěji se jedí syrové, ostatně jedná se o ovoce. Z mochyně se však dělají i marmelády a džemy. Vyniknou i v lehkých salátech.
Zdroj: wiselivingmagazine.co.uk, webmd.com; foto: iStock.com
redaktorka FTV Prima