5 snadných způsobů, jak změkčit ztvrdlý cukr. Pomůže jablko, chléb i mikrovlnka
Třtinový cukr
Zdroj: istock.com
Třtinový cukr
Zdroj:
istock.com
Pokud máte rádi hnědý cukr a v domácnosti jej běžně používáte, nejspíš se vám stalo, že po čase ztvrdl a stala se z něho hrudka tvrdá jako kámen. Přinášíme vám proto 5 jednoduchých způsobů, jak cukr rychle a efektivně změkčit. Podívejte se také na tipy, jak hnědý cukr skladovat, aby byl vždy nadýchaný a připravený k použití.
Proč hnědý cukr tvrdne?
Hnědý cukr tuhne ve chvíli, kdy se jeho přirozená vlhkost začne odpařovat. Pokud cukr správně neuskladníte, z nadýchaného balíčku cukru vznikne hnědá hrouda, se kterou byste mohli rozbíjet okna. Ztvrdlý cukr je stále bezpečné jíst, ovšem jakékoliv jeho používání a odměřování množství do receptů je komplikovanější.
Jak změkčit tvrdý cukr
Mikrovlnná trouba změkčí cukr za pár sekund
Vložte hrudku hnědého cukru do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Namokřete papírovou utěrku tak, aby byla jen mírně vlhká. Zakryjte utěrkou misku s cukrem a vložte do mikrovlnky na 10 sekund. Stejný časový interval opakujte, dokud nebude cukr opět sypký. Mezi jednotlivými časovými dávkami cukr vidličkou propichujte, abyste hrudku postupně rozdělili.
Trouba vrátí cukru vlhkost
Zahřejte troubu na 120 °C. Tvrdý cukr dejte do zapékací misky a tu vložte do trouby. Každých pár minut cukr kontrolujte a hrudku rozdělujte vidličkou, dokud se zcela nerozpadne. Dávejte si pozor po vyjmutí misky z trouby, cukr bude velmi horký.
Do vzduchotěsné nádoby vložte krajíc čerstvého chleba spolu s hrudkovitým hnědým cukrem. Přibližně po 24 hodinách si cukr z chleba vezme dostatek vlhkosti, aby byl opět měkký a drobivý. Chleba poté ze sklenice vyjměte, aby nezplesnivěl.
Pomůže i kus jablka
Na stejném principu chlebové metody napomáhající vrátit cukru vlhkost funguje i metoda s jablkem. Vložte kus jablka do sklenice spolu s cukrem, dobře uzavřete a počkejte jeden den. Jablko pak vyjměte a vyhoďte, aby ve sklenici nezplesnivělo. Hnědý cukr bude opět sypký a připravený na využití v kuchyni.
Kus terakoty navrátí vlhkost
Tento nápad se mnohým může zdát poněkud zvláštní, ale funguje skvěle. Terakota má vlastnost, že do sebe umí perfektně natáhnout vlhkost a postupně ji opět vylučovat. Pokojovým květinám se tak nejlépe daří právě v terakotových květináčích. Na trhu jsou již přímo terakotové figurky, které se nejprve namočí a poté umístí do cukru, a tak zabraňují vysoušení.
Aby byl hnědý cukr správně vlhký a připravený k okamžitému použití, je potřeba ho skladovat ve vzduchotěsné nádobě na suchém a tmavém místě. Pokud máte hnědého cukru více, lze jej dokonce zamrazit, aby neztvrdl. Rozmrazování bloku cukru je však poté dlouhý proces.