Vanilkový cukr se skládá z běžného cukru obohaceného o vanilkové lusky. Je to běžná přísada do pečení. Vyrobte si ho doma, příprava je velmi jednoduchá a potřebujete k tomu jen dvě ingredience.
Vyrobte domácí vanilkový cukr. Chuťově je nepřekonatelný a na výrobu snadný
Domácí vanilkový cukr má intenzivnější a silnější chuť a vůni. Je v něm totiž větší poměr vanilky. Vydrží vám proto opravdu dlouho. Do pečení stačí přidat jednu vrchovatou čajovou lžičku.
Skvěle poslouží i jako dárek. Stačí odsypat do menší uzavíratelné sklenice, přidat mašli nebo provázek s popiskem a máte jedlé překvapení pro své blízké.
Na výrobu vanilkového cukru potřebujete:
- 1 vanilkový lusk
- 300 g cukru: Vanilková příchuť se nejvíce projeví, pokud použijete běžný cukr krystal. Nevhodné jsou lepivé cukry.
- mixér
- uzavíratelná sklenice
Před tím, než se pustíte do samoté výroby vanilkového cukru, je škoda nevyužít vanilkový lusk naplno, vzhledem k vyšší pořizovací ceně. Proto lusk podélně rozřízněte, čajovou lžičkou vydlabejte z dužiny semínka, které buď přidejte do vanilkového cukru, nebo z nich vyrobte vanilkový extrakt. Podívejte se na článek, jak si vyrobit ten nejlepší a nejjednodušší vanilkový extrakt.
Výroba vanilkového cukru
Samotný lusk má bohatou chuť a skvěle poslouží i bez semínek. Oba konce lusku bývají tvrdé, odřízněte je proto nožem. Stačí odstranit opravdu jen nejtvrdší část. Lusk pak rozřízněte na 3 části.
Cukr nasypte do mixéru a přidejte k němu kouky lusku. Mixer zapněte a počkejte, než se všechen cukr spolu s vanilkou rozmixují na moučku. Nyní stačí hotový vanilkový cukr přesypat do skleněné nádoby a dobře uzavřít.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com; foto: iStock.com