2 tipy na srpnové gastroakce: vinařská akce a festival plný hudby, jídla a inspirace

Kdo má ještě volné srpnové dny, určitě se může inspirovat našimi tipy. Jedna z akcí se koná už tento víkend, tak nečekejte dlouho. Druhá v polovině a ke konci měsíce. Obě jsou plné dobrého jídla, pití a zábavy.

Třetí ročník festivalu ME ZE od ZE MĚ projektu

Letošní léto přinese opět jedinečný zážitek pro všechny milovníky skvělého jídla, hudby a inspirace. Festival ME ZE pořádaný ZE MĚ projektem proběhne tradičně na samotě Hanuska v termínu 10. a 11. srpna 2024. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na širokou škálu aktivit, které osloví všechny jejich smysly.

„Při sestavování pokrmů a vaření myslíme na všechny smysly. Soustředíme se nejen na chutě, ale především na komplexní zážitek, který si host odnese. Rádi lidem nabízíme to, co jinde nezažijí, soustředíme se na vizualitu i atmosféru. A právě o tom je a má ambici být celý ME ZE festival,“ říká jeden z pořadatelů Adam Helma.

Samota Hanuska se nachází mezi Táborem a Pelhřimovem, uprostřed lesů a hájů, daleko od všeho. Obtížná dostupnost lokality je organizátory zvolená záměrně. Právě díky ní má totiž místo nepopsatelnou atmosféru a perfektně tedy souzní s konceptem vaření a fungování ZE MĚ projektu.

Ochutnat, pochopit, nezapomenout

„Vaříme výhradně z českých surovin, zakládáme si na lokálnosti a udržitelnosti. Připravujeme jídla, která máme sami rádi. Inspirovaná stážemi v nejlepších restauracích světa, ale i nedělním obědem u babičky. Nesoustředíme se výhradně na přípravu masa a zvěřiny, kterou si sami ulovíme, jak by si někdo z naší komunikace mohl myslet. Opak je pravdou. Maso máme rádi, ale přistupujeme k němu s respektem. Snažíme se co nejvíce pracovat se sezónní zeleninou a využít její potenciál. Z luštěnin a semínek vyrábíme tempehy. Dochucujeme octy, fermenty a miso pastami. Na ME ZE festivalu si tedy na své přijde úplně každý,“ vysvětluje Vojtěch Nemrava,  jeden ze zakladatelů ZE MĚ projektu.

Pokrmy se budou konstantně servírovat po celý den i v noci. Ráno se všichni společně nasnídají.

Není to jen o jídle

Festival návštěvníkům nabídne taky bohatý doprovodný program. DJs, koncerty, workshopy, přednášky zaměřené na gastronomii, ale i mnohem víc. Hosté se mohou těšit na HRTL, Noisy Pots, 1flfsoap, Françoise Svalise, Toma Holiče, Mikoláše Růžičku, Jiřího Šedivce, Petra Ondřeje Stupku, Nill Garçon, nebo na duo Cereal & MR.Sympatic.

Vinařská kuchařka v srpnu živě!

Víno a jídlo k sobě prostě patří. Proto se dali dohromady prvotřídní moravští vinaři s uznávanými tuzemskými kuchaři a vytvořili jedinečný zážitek – Vinařskou kuchařku! V srpnu máte možnost poznat toto výjimečné spojení na vlastní kůži hned v několika exkluzivních restauracích.

Patnáct vinařů z moravských obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice sdružených ve spolku Dunajovské kopce, spojilo své síly s se stejným počtem šéfkuchařů z po všech stránkách vybočujících českých gastropodniků napříč republikou a společně připravili několikachodová degustační menu snoubená s vybranými víny s nezaměnitelným charakterem Dunajovských vrchů.

16. srpna

Vinařství Volařík & Restaurace CROP (Mikulov)

Krém z ovčího sýra, škvarky, spálené jablko a šťavel v oleji, pažitka, ředkvičky / Rulandské bílé - Levá Klentnická / Rajčata, nakládaný chřest otáčivý, bazalkový krém z rostlinné smetany, mateřídouška v oleji, ovesná kroketa / Dunajovský vlašák - Zimní vrch / Krém z pečených brambor a podmáslí, uzené vejce, kopr, sušené houby, sumec / Ryzlink vlašský „Terroir“ – Kotelná / Bramborové kulaté těsto, pěna z černého česneku, šalotka, špenát, pečená žebra ve švestkové kouřové marinádě / Veltlínské zelené „Terroir“ – Věstonsko / Nepečený koláč z našich kakaových sušenek a másla, farmářský tvaroh s vanilkou, slaná karamelová šlehačka, meruňky, drobné ovoce / Ryzlink rýnský - Pravá Klentnická

Vinařství Mlýnek & Restaurace Chateau Petit (Hlohovec)

Foie gras, meruňka, kardamon, briochie / Ryzlink rýnský – Staré / Květákový krém s tvarůžkem / Ryzlink rýnský – Odměry / Vepřový pavouček, okurka, karotka, kopr, tvarohový knedlíček / Ryzlink vlašský – Mlýnská / Větrník, bílý mák, rebarbora / Pálava – Svidrunk

19. – 25. srpna

Vinařství Šebesta & Botel Ristorante Matylda (Praha)

Bruschetta s krevetami, chilli a zázvorem / Ryzlink vlašský - Liščí vrch / Kuřecí risotto se špenátem a sýrem Taleggio / Ryzlink rýnský - Ořechová hora / Krevety na bílém víně / Rulandské šedé - Liščí vrch / Cheesecake / Ryzlink vlašský - Ořechová hora

Více informací a možnost rezervace naleznete na webových stránkách jednotlivých restaurací.

O spolku Dunajovské kopce

Dunajovské kopce – spolek vinařů sdružuje vinaře z Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic, kteří vyrábějí vína z hroznů vypěstovaných v katastru těchto dvou podpálavských vinařských obcí. Cílem spolku je propojit vinaře, čerpající z jedinečného terroir okolních Dunajovských vrchů, a zprostředkovat nezapomenutelné zážitky návštěvníkům a milovníkům vína. Spolek nyní čítá 15 vinařství a jejich krásné motto zní: „Přátelům je vše společné.“

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty