Karlovarský knedlík
Postup přípravy
V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo společně s olejem. Maso důkladně osolíme, opepříme a přidáme do kastrolu, orestujeme ze všech stran dozlatova, nejprve kůží dolů. Přidáme pokrájenou cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibulka nezrůžoví. Opečené maso vyjmeme a do cibule přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme - stačí půl minuty. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka zhruba 45 minut. Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a 15 minut povaříme na mírném ohni. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Omáčku přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu. Kuře vrátíme do omáčky a podáváme s knedlíky.
Včerejší rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem, které necháme vsáknout. Lístky petrželky nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků - žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářskou folii nebo mokrou utěrku, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a v případě utěrky svážeme kuchyňským motouzem. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a nakrájíme nožem nebo nití na plátky.