Jihomoravská kuchařka

Kulinární toulky Moravou: Syrnica – mléčná polévka s tvarůžky, brambory a tvarohem

Moje hodnocení
1x

O polévku z tvarohu se přetahuje více regionů. Zatímco na Valašsku do ní patří měkký tvaroh, na Hané se dělala z rozdrobeného tvrdého tvarohu a loštických tvarůžků. Je to jedno z mála jídel, ve kterém se syrečky tepelně upravují. Jejich vůně se tím zintenzivní, ale tvaroh ji zjemní, a tak se syrnica výborně hodí do chladnějších dnů nebo když se necítíte zrovna nejlépe.

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci zahřívejte vodu, mléko, kmín a špetku soli k varu.
  2. Tvarůžky nakrájejte na kostičky a přidejte je do vroucí polévky. Krásně se rozvoní a začnou se rozpouštět. Vmíchejte máslo a pozvolna vařte 15 minut.
  3. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte je do polévky. Nechte je na mírném stupni prohřát, trvá to zhruba 10 minut. Podle chuti osolte.
  4. Tvaroh rozdrobte nebo nastrouhejte a rozdělte ho do talířů. Zalijte ho polévkou a ozdobte ji nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte s kmínovým chlebem a případně nasekanou cibulí.
PRIMA TIP: Do hotové polévky si můžete nakrájet ještě trochu tvarůžků a zvýraznit její chuť.

Vyzkoušejte také nakládané tvarůžky podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka Jihomoravská kuchařka

Přírodní podmínky a ohraničenost oblasti odedávna určovaly pěstované plodiny a tím i jídelníček a lidové tradice. Zatímco ve městech je překryly vynálezy průmyslové revoluce, na venkově se stále v menší či větší míře drží. Jednou z oáz regionálních tradic je jižní Morava, která vyniká nejen krásnou krajinou, ale lahodnými specialitami s často vtipnými názvy. Šéfkuchař Radek Pálka ve svém putování po jihomoravském kraji ukazuje bohatost zdejší kuchyně i pestrost pokrmů z pár skromných surovin. Už samotné listování vzbuzuje chuť k jídlu. Naštěstí většinu ingrediencí najdete doma nebo koupíte v obchodě a můžete se hned pustit do vaření.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty