Syrnica – mléčná polévka s tvarůžky, brambory a tvarohem
Zdroj: Jihomoravská kuchařka
Syrnica – mléčná polévka s tvarůžky, brambory a tvarohem
Zdroj:
Jihomoravská kuchařka
O polévku z tvarohu se přetahuje více regionů. Zatímco na Valašsku do ní patří měkký tvaroh, na Hané se dělala z rozdrobeného tvrdého tvarohu a loštických tvarůžků. Je to jedno z mála jídel, ve kterém se syrečky tepelně upravují. Jejich vůně se tím zintenzivní, ale tvaroh ji zjemní, a tak se syrnica výborně hodí do chladnějších dnů nebo když se necítíte zrovna nejlépe.
Postup přípravy
-
V hrnci zahřívejte vodu, mléko, kmín a špetku soli k varu.
-
Tvarůžky nakrájejte na kostičky a přidejte je do vroucí polévky. Krásně se rozvoní a začnou se rozpouštět. Vmíchejte máslo a pozvolna vařte 15 minut.
-
Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vložte je do polévky. Nechte je na mírném stupni prohřát, trvá to zhruba 10 minut. Podle chuti osolte.
-
Tvaroh rozdrobte nebo nastrouhejte a rozdělte ho do talířů. Zalijte ho polévkou a ozdobte ji nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Podávejte s kmínovým chlebem a případně nasekanou cibulí.
PRIMA TIP: Do hotové polévky si můžete nakrájet ještě trochu tvarůžků a zvýraznit její chuť.
Syrnica mléčná polévka s tvarůžky, brambory a tvarohem
Zdroj: Jihomoravská kuchařka
Syrnica mléčná polévka s tvarůžky, brambory a tvarohem
Zdroj:
Jihomoravská kuchařka
Vyzkoušejte také nakládané tvarůžky podle návodného videoreceptu