Suroviny
- králík 1 ks (cca 2 kg)
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- bobkový list 3 ks
- jalovec 3 ks
- hřebíček 3 ks
- suché červené víno 1,5 litru
- slunečnicový olej 2 lžíce
- zeleninový vývar 1 litr
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Králíka rozporcujte. Rozřízněte ho podélně podél páteře a každou polovinu rozdělte na tři části. Tím získáte dvě zadní a dvě přední nohy a dva kusy hřbetu s žebírky. Kousky omyjte a vložte do větší mísy.
- Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na 5mm kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vsypte vše k masu, přidejte koření, zalijte vínem, přiklopte a nechte v lednici marinovat minimálně 24 hodin, ideálně 48 hodin.
- V široké pánvi rozehřejte na vyšším středním stupni olej. Vkládejte do něj kousky marinovaného masa a krátce je opečte ze všech stran, stačí 1 až 2 minuty z každé. Osolte je a opepřete, přiklopte a na mírném stupni duste 1 hodinu. Průběžně podlévejte vývarem a marinádou se zeleninou a kořením tak, aby maso bylo vždy z třetiny ponořené.
- Měkké maso vyjměte, přiklopte a nechte odpočívat. Mezitím připravte omáčku. Mouku rozmíchejte ve 100 ml vývaru a vlijte do vypečené šťávy z masa. Promíchejte a povařte do zhoustnutí.
- Králíka rozdělte na talíře, sceďte na něj omáčku a podle chuti osolte.
PRIMA TIP: Na závěr můžete do omáčky vmíchat 50 g másla nakrájeného na kostičky a tím ji zjemnit. Ke králíkovi na víně se hodí béleše – kynuté pšeničné bochánky podobné vdolkům. Dobře budou chutnat i bramborové špalíčky.
Vyzkoušejte také králíka ve sladko-kyselé omáčce agrodolce podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Králík s omáčkou agrodolce podle Karolíny Kamberské