Králík dušený na hořčici s bramborovo-mandlovými kroketami z restaurace Babiččina Beseda

Moje hodnocení
1x

Králičí maso je v Česku tradiční surovinou. Jemné dietní maso snese výraznější dochucení a skvěle k němu ladí hořčice. Vyzkoušejte verzi, kterou připravují v klánovické restauraci Babiččina Beseda. Můžete vyzkoušet nevšední servírování, ale klidně nandejte na talíře celá stehna. Rozhodně však doporučujeme výborné krokety, které dodají jídlu moderní švih.

4 porce
90 minut

Králík

Krokety

Postup přípravy

  1. Králičí stehna osolte a opepřete a poté je orestujte dozlatova ze všech stran na pánvi s olivovým olejem.
  2. Stehna z pánve vyjměte a na výpeku orestujte cibuli nakrájenou na malé kostičky dozlatova. Přidejte dijonskou hořčici a krátce ji zarestujte. Poté zalijte vývarem, směs rozmíchejte a k omáčce vraťte králičí stehna. Přidejte tymián a pod poklicí duste na mírném ohni 45 minut.
  3. Stehna vyjměte z omáčky. Můžete je podávat takto vcelku nebo z nich oberte maso, přidejte k nim 1–2 lžíce vývaru a vše napěchujte do igelitu na tlačenku nebo pevného pytlíku. Důkladně utáhněte a nechte v chladu ztuhnout. Před podáváním ohřejte ve vodní lázni, poté krájejte jako tlačenku a odstraňte igelitový obal.
  4. Omáčku v pánvi po vyndání stehen svařte do požadované hustoty, poté rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu a dosolte dle potřeby.
  5. Na krokety nastrouhejte nebo rozmačkejte vychladlé a oloupané brambory, přidejte mleté mandle, krupičku, vejce a osolte podle chuti. Umíchejte svižně těsto a z něj utvořte koule (nebo placičky), které pomalu smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Babiččina Beseda láká do Klánovic

Jak už název napovídá, restaurace Babiččina Beseda nabízí klasickou českou kuchyni. Ale není zase tak klasická, jak byste možná čekali. Oba kuchaři, kteří zde vaří, mají zkušenosti ze špičkových restaurací a na jejich rukopisu je to znát. Klasika tu tak dostává modernější ráz. A pravdou je, že někdy nezůstane ani u české kuchyně a v nabídce se objeví i skvělá jídla inspirovaná evropskou nebo asijskou kuchyní. Kromě stálého jídelního lístku můžete do "Báby" zajet i na oblíbená obědová meníčka nebo speciální víkendová menu, která přímo lákají užít si rodinný oběd v půvabné restauraci s útulným interiérem.

Vyzkoušejte také králičí roládu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Králičí roláda podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty