Na těsto
- máslo 180 g
- cukr krystal 80 g
- žloutek (velké) 2 ks
- hladká mouka 200 g
- kakaový prášek 3 lžíce
Na náplň
- čokoláda (60%) 200 g
- cukr Muscovado (prodává se v Marks&Spencer) 100 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- sůl 1 lžička
Na polevu
- cukr krystal 100 g
- sůl 1 lžička
- pekanové ořechy 100 g
Postup přípravy
- Rozmixujte společně máslo a cukr dohladka. Přidejte žloutky a 2 lžíce vody a míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte mouku a kakao a zpracujte na těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na 1 hodinu do lednice.
- Těsto vyválejte na pomoučené ploše a opatrně přeneste do koláčové formy. Dejte na 15 minut do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto zatižte fazolemi na pečicím papíru a pečte 20 minut.
- Poté fazole s pečicím papírem oddělte a dopékejte ještě 5–8 minut, dokud není těsto suché. Nechte vychladnout.
- Na náplň dejte všechny ingredience na vodní lázeň a nechte společně rozpustit. Dejte vychladnout a nalijte na těsto. Vložte do lednice minimálně na 2 hodiny, aby nápň ztuhla.
- Rozehřejte pánev, přidejte cukr a 3 lžíce vody a nechte zkaramelizovat, přidejte sůl. Poté nasypte ořechy.
- Zkaramelizované vychladlé ořechy rozložte na koláč a podávejte.