Najděte si recept
Na co máte chuť?

Karotková raw polévka
Suroviny (2 porce)
- velká mrkev 3 ks
- menší cibule 1ks
- čerstvý zázvor 3cm kousek
- malá červená chilli paprička 1 ks
- velký pomeranč 2 ks
- mletý kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžíce
- mořská sůl podle chuti
- Olivový olej 1 lžíce
- jarní cibulka na ozdobu
Postup
- Oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli, obojí pokrájejte na menší kousky a nasypte do mixéru. Očistěte zázvor, nakrájejte ho na plátky a vhoďte do mixéru. Vyškrábněte semínka z chilli papričky, dužninu pokrájejte a přidejte ji k ostatní zelenině.
- Odšťavněte pomeranče, šťávu nalijte do mixéru. Přidejte koření a sůl a vše spolu umixujte. Dle potřeby přidejte olej. Očistěte zelenou cibulku, pokrájejte ji na drobná kolečka a ozdobte jimi polévku před podáváním.
Co možná nevíte o karotce
Obsahuje vysoké množství provitamínu A – beta karotenu, který pomáhá udržovat dobrý zrak, podporuje imunitu a celkové zdraví. Na kardiovaskulární systém má mrkev a ostatní zelenina ze žlutooranžového spektra příznivější vliv než listová a všechny ostatní. Mrkev navíc pomalu ztrácí živiny i při dlouhém skladování. Nevadí jí týdny v dostatečně vlhkém chladném prostředí – i tentokrát věda jenom potvrzuje selský rozum našich předků, kteří mrkev uchovávali v písku ve sklepě. Navíc se těší všeobecné oblibě – nabídněte dětem zeleninový bar a klidně se vsaďte, že mrkev (spolu s rajčaty) zmizí jako první.
Karotková raw polévka , Foto: RAW pro zdraví a krásu
RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU
Jitka Adamová
Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí týkající se zdraví a krásy je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. Kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz