Suroviny
- kančí kýta (na kostičky) 1 kg
- řapíkatý celer (nakrájený na kostičky) 1 řapík
- mrkev (nakrájená nadrobno) 1 ks
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- jalovec 3 kuličky
- bobkový list 2 ks
- malinový ocet 120 ml
- červené víno 200 ml
- sůl
- olivový olej 4 lžíce
- třtinový cukr 50 g
- sušené rozinky 2 lžíce
- kakao 1 lžíce
- piniové oříšky 3 lžíce
- hořká čokoláda 80 g
- chléb
Postup přípravy
- Den předem rozložte maso, celer, mrkev a cibuli do pekáče, přidejte jalovčinky a bobkový list, zakápněte lžící malinového octa a zalijte vínem. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
- Druhý den směs přeceďte do jiné nádoby. Maso osolte a zprudka opečte na 2 lžících olivového oleje ze všech stran dohněda. Odložte ho stranou a do hrnce vsypte zeleninu, opékejte ji 2 minuty a zalijte scezenou marinádou. Po 2 minutách vraťte do hrnce maso, promíchejte, zakryjte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte na mírný stupeň a nechte zhruba 1–1,5 hodiny dusit doměkka.
- V pánvi zahřejte zbylý malinový ocet, přisypte cukr a míchejte, až se rozpustí. Přidejte rozinky a kakaový prášek, promíchejte a vlijte k masu. Přisypte piniové oříšky. Odstavte, do hrnce nalámejte čokoládu, promíchejte a nechte ji rozpustit.
- Chléb pokapejte zbylým olivovým olejem a opečte krátce na pánvi dozlatova. Kančí ragú rozdělte na talíře a podávejte s křupavým chlebem.