Suroviny
- sůl 1 lžička
- slanina ( - volitelné ) 100 g
- cukr 1 lžíce
- šípková zavařenina 1 balení
- sladká smetana 1 balení
- pepř 4 kuličky
- kysaná smetana 1 balení
- jalovec 2 kuličky
- cibule 2 kusy
- petržel 0.75 kg
- olej 1 šálek
- hřebíček 1 kus
- nové koření 3 kuličky
- tymián 1 špetka
- bobkový list 1 kus
- mrkev 1.5 kg
- celer 1 kus
- jelení kýta 1 kg
Postup přípravy
Maso předem nasolíme a prošpikujeme, zalijeme olejem a necháme uležet. Čím déle, tím lépe. Cibuli nakrájenou na kostky osmažíme. Jakmile zesklovatí, přidáme cukr a necháme vše zkaramelizovat. Poté přidáme zavařeninu a nakrájenou kořenovou zeleninu. Maso osmahneme zprudka na pánvičce, aby se krásně zatáhlo, a pak je vložíme do hrnce se zeleninou a zavařeninou. Přidáme koření zabalené v plátýnku, aby se dalo snadno vybrat. Bobkový list můžeme dát volně.
Zalijeme vodou a dusíme, dokud maso nezměkne (obvykle minimálně dvě hodinky). Vyjmeme maso a dáme je na gril dopéct dokřupava. Mezitím scedíme zeleninu a vyjmeme koření. Zeleninu i šťávu dáme zvlášť. Zeleninu důkladně rozmixujeme a dáme zpět do šťávy. Přivedeme k varu. Pokud je omáčka řídká, stačí ji zahustit trochou mouky rozmíchané ve studené vodě. Většinou je ale hustá dost. Rovnou přidáme smetanu. Když je omáčka dost sladká, stačí jen kysaná. Pokud je akorát, přidáme i sladkou a omáčku zahřejeme. V ní také prohřejeme maso nakrájené na plátky. Podáváme s knedlíkem, plátkem citronu, domácími falešnými brusinkami z rybízu a knedlíkem.