návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem

Hodnoceno: 2x
4 ks porce
nad 2 hodiny
Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem
Autor: archiv Josefa Maršálka Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem
Tradiční kynutý koláč z Valašska je velký jako pizza a nesmí na něm chybět křupavá drobenka. Upečte si ho s voňavou hruškovou náplní podle receptu známého cukráře Josefa Maršálka.

Postup

  1. TĚSTO: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte v teple hodinu a půl odpočívat. Mezitím připravte náplň a drobenku.
  2. NÁPLŇ: Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte v pekáčku do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout. 
  3. DROBENKA: Ze všech ingrediencí vypracujte krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
  4. Těsto rozdělte na 4 bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý kruh pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete; posypte drobenkou a nechte v teple ještě asi hodinu kynout.
  5. Upečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8–9 minut. Ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem a za každou cenu se snažte vydržet, dokud nevychladnou. Podávejte nejlépe s bílou kávou či meltou. 

PRIMA TIP: Původně se hrušky přes celé léto sušily, aby se pak v zimě uvařily doměkka, pomlely a ochutily cukrem, rumem a kořením. Tato varianta je neméně dobrá, jen jsme z ní vyřadili ten dlouhý proces sušení ovoce.

Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem
Autor: archiv Josefa Maršálka Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem
Související témata: Sladké , Česká kuchyně