Těsto
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka BIO) 500 g
- sádlo 100 g
- mléko 250 g
- žloutek 2 ks
- droždí 20 g
- cukr krupice 75 g
- mořská sůl 5 g
Náplň
- hruška (nejlépe plošťky) 4 kg
- melasa 100 g
- hnědý cukr 100 g
- rum 100 g
- badyán (mletý ) 10 g
- mletá skořice 1 g
Drobenka
- špaldová hladká mouka 110 g
- máslo 55 g
- cukr krupice 55 g
- sůl špetka
Postup přípravy
- TĚSTO: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké a lesklé těsto. Nechte v teple hodinu a půl odpočívat. Mezitím připravte náplň a drobenku.
- NÁPLŇ: Hrušky zbavte jádřinců a na masovém mlýnku umelte. Spolu se skořicí a badyánem pečte v pekáčku do zhoustnutí asi 1 hodinu při 170 °C. Přidejte rum, cukr a melasu, dobře zamíchejte a nechte zchladnout.
- DROBENKA: Ze všech ingrediencí vypracujte krásně sypkou drobenku. Dá se připravit i do zásoby a zamrazit.
- Těsto rozdělte na 4 bochánky, ukoulejte a na pomoučeném vále rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Přeneste na pečicí papír a okraje potřete rozpuštěným máslem. Na každý kruh pak naneste hruškovou náplň a dobře rozetřete; posypte drobenkou a nechte v teple ještě asi hodinu kynout.
- Upečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 8–9 minut. Ihned po vytažení z trouby koláče pokapejte máslem, do kterého podle chuti přidejte rum. Posypte strouhaným perníkem a za každou cenu se snažte vydržet, dokud nevychladnou. Podávejte nejlépe s bílou kávou či meltou.
PRIMA TIP: Původně se hrušky přes celé léto sušily, aby se pak v zimě uvařily doměkka, pomlely a ochutily cukrem, rumem a kořením. Tato varianta je neméně dobrá, jen jsme z ní vyřadili ten dlouhý proces sušení ovoce.
Valašské hruškové frgále ze špaldové mouky s badyánem Zdroj: archiv Josefa Maršálka