Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jak na domácí crème fraîche krok za krokem

Jak na crème fraîche
Jak na crème fraîche Autor: Kublanka.cz
Chcete doma vařit s crème fraîche, ale ve vašem okolí není vůbec k sehnání? Zkuste si připravit domácí! Hezky krok za krokem podle postupu Kuby a Blanky z blogu Kublanka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V řadě francouzských receptů nebo spíš v jejich naprosté většině se setkáte s termínem crème fraîche, což je v podstatě taková francouzská „zakysaná smetana“, ale s vysokým obsahem tuku (minimálně 30 %). Její velkou výhodou je, že ji můžete vyšlehat, stejně jako smetanu ke šlehání. A to oceníte zejména při přípravě lahodných dezertů.

Crème fraîche

Ingredience (na 500 ml):

– 500 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (nejlépe pasterizované)

– 2 lžíce plnotučného kysaného podmáslí

Jak na crème fraîche 2 Foto:

1. Smíchejte

Smetanu nalijte do čisté sklenice a vmíchejte 2 lžíce kysaného podmáslí.

Jak na crème fraîche 3 Foto:

2. Zakryjte

Sklenici zakryjte pečicím papírem nebo ji volně zakryjte potravinářskou fólií.

Jak na crème fraîche 4 Foto:

3. Čekejte

Zakrytou sklenici nechte stát při pokojové teplotě (22 – 25°C) po dobu 12 – 24 hodin nebo do doby, kdy smetana zhoustne na konzistenci majonézy. Když smetana ani po 24 hodinách nehoustne, nepropadejte beznaději a zkuste ji dát do teplejšího prostředí.

Jak na crème fraîche 5 Foto:

4. Promíchejte

Jakmile je smetana krásně hustá a krémová, dobře ji promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte ji minimálně 24 hodin vychladit v chladničce. V chladničce vydrží až po dobu 10 dní.

TIP

Pokud chcete získat ještě smetanovější chuť, nechte připravený crème fraîche vykapat. Větší cedník vyložte čistým bavlněným plátýnkem a postavte ho do mísy. Do vyloženého cedníku vlijte crème fraîche, vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte 12–24 hodin odkapat. Ideálně poslouží k zahuštění omáček.

Recept

Malinové větrníky Foto:

Malinové větrníky

Větrník je známým zákuskem v mnoha rodinách. Tato varianta je ale vylepšená – pochutnáte si totiž i na malinách :) Ke kávě ideální!

5. Podávejte

Vychlazený crème fraîche skvěle chutná s ovocem, v našem případě s jahodami s cukrem a opraženou pohankou. Nebo ji vyšlehejte do nadýchané pěny a podávejte ji například s křehkými koláči, lívanci, vdolky nebo palačinkami. Anebo ji použijte ke zjemnění vašich omáček či polévek.

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma, Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Související témata: vaření , jak na to , ingredience , postup , creme fraiche
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama