Suroviny
- voda 120 ml
- máslo 100 g
- cukr krupice 20 g
- sůl 1/4 lžičky
- hladká mouka 120 g
- vejce 4 ks
Náplň
- ovocná poleva (lemoncurd) 1 lžíce
- crème fraîche 150 ml
- maliny 400 g
- šlehačka (vychlazená) 300–400 ml
- vanilkový lusk 1/2 ks
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Ve středně velkém hrnci přiveďte zprudka k varu vodu s máslem, cukrem krupicí a solí. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen na mírný a za stálého míchání vsypejte hladkou mouku.
- V míchání pokračujte až do okamžiku, kdy se z těsta začne formovat hladká koule a na dně hrnce se začne tvořit bílý potah (2–3 minuty). Poté těsto stáhněte z ohně a míchejte až do vychladnutí na pokojovou teplotu.
- Do vychladlého těsta vmíchejte jedno po druhém vejce. Před přidáním dalšího vejce musí být to předchozí dobře zapracované. Těstem naplňte cukrářský sáček s hvězdicovitou nebo hladkou koncovkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte požadované tvary.
- Dejte péct do předehřáté trouby dozlatova (25–30 minut). V průběhu pečení nesmíme troubu otevřít (větrníky by splaskaly). Po upečení je nechejte vychladnout na mřížce.
- Těsně před podáváním smíchejte lemoncurd s creme fraiche a podle chuti doslaďte cukrem moučka. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábněte semínka, která přidejte do vychlazené šlehačky. Šlehačku oslaďte 1–2 lžičkami cukru moučka a vyšlehejte ji dotuha. Šlehačkou naplňte cukrářský sáček s hvězdicovitou koncovku.
- Větrníčky podélně přepulte, spodní část naplňte ochuceným crème fraîche, poklaďte malinami a dozdobte vyšlehanou šlehačkou. Přiklopte druhou polovinou větrníku, pocukrujte cukrem moučka a ihned podávejte.