zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Zavařování v myčce není žádná věda
Autor: iStock Zavařování v myčce není žádná věda

V myčce může zavařovat i úplný začátečník. Stačí utáhnout víčka a zvolit správný program

Myčka na nádobí není skvělým pomocníkem pouze na špinavé talíře. Perfektně se v ní totiž dá zavařovat. Připravte zeleninu, houby nebo klidně hotová jídla a hurá se do toho. Nepotřebujete k tomu žádný zavařovací hrnec a ani teploměr.
Markéta Princová , 29.07.2022

reklama

Dnešní svět nabízí nespočet technologických vychytávek, které ulehčují život. S domácností pomáhají roboti na okna, luxování nebo vaření. Kávu připravuje automatický kávovar a špinavé nádobí umyje myčka. Byla by škoda nevyužít svět chytrých vynálezů a lidskou kreativitu naplno. Právě taková obyčejná myčka na nádobí dokáže perfektně zavařit sklenice.

Chytrá skříň s horkou vodou

Zavařování v myčce začíná být čím dál běžnější. Tento kuchyňský pomocník má na starosti čistotu veškerého kuchyňského náčiní. Kdo má tedy obavu z hygieny, strach mít nemusí. 

Pokud někdy chcete myčku vyklidit hned, když dokončí svůj mycí program, dobře víte, že se na talíře a další věci skoro nedá sáhnout. Jsou totiž velmi horké. Zavařovačky tak mají v myčce perfektní prostředí (delší čas při stabilní teplotě) na konzervaci naložených dobrot. Můžete tak jednoduše vyrobit zavařeniny zeleniny, hub, a dokonce i hotových jídel, které pak můžete vzít s sebou třeba na cesty. Tímto stylem dokáže zavařovat opravdu každý.

Základem úspěchu jsou čisté sklenice

Než se pustíte do samotného zavařování, sežeňte sklenice s uzávěrem a opravdu pečlivě je vyčistěte. Je důležité, aby se zneškodnily všechny zárodky plísní a bakterií. Dejte je do myčky na výkonný program nebo je nechte vysterilizovat v troubě. Naskládejte je hrdlem dolů na plech s vodou a v zahřívejte je 10 minut při 100 stupních Celsia. Poté je ještě prolijte vařicí vodou. Sklenice neutírejte utěrkou, opět by se dovnitř mohla dostat špína.

Nakládané okurky jako od babičky

Nakládané okurky jako od babičky: jednoduchý postup v 7 krocích

Postup na zavařeniny v myčce:

  1. Nejdříve připravte nálev, do kterého budete zeleninu a ovoce nakládat.
  2. Libovolné kousky k naložení očistěte a nakrájejte, pokud je třeba. Pak je naskládejte do sklenic, zalijte nálevem a dobře uzavřete.
  3. Nyní přijdou sklenice do myčky. Naskládejte je tak, aby stály co nejvíc rovně a nedotýkaly se jedna druhé.
  4. Na myčce nastavte nejdelší možný program. Měl by být dlouhý kolem 2 až 2,5 hodin. Teplota při tomto mytí dosahuje až k 80 °C, což je žádoucí. Program nechte celý proběhnout, a to včetně sušení.
  5. Sklenice nakonec opatrně vyndejte a postavte je na utěrku víčkem dolů. Pozor, neopařte se, z myčky budou velmi horké. Sklenice nechte na utěrce zcela vychladnout.
  6. A máte hotovo.

Nebojte se v myčce zavařit cokoliv, co vás napadne. Díky tomuto procesu ukládání potravin si ovoce a zeleninu ze zahrádky můžete vychutnat i v zimních měsících nebo na cestách při dovolené.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz: foto: iStock.com

reklama

Související témata: myčka , zavařování , okurky , konzervy , zavařování v myčce

reklama

Přečtěte si také