zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Meloun je nejoblíbenější letní ovoce
Autor: istock.com Meloun je nejoblíbenější letní ovoce

Při koupi melounu dejte pozor na jednu důležitou věc. Jinak hrozí zdravotní potíže

Melounová sezona se blíží mílovými kroky. Oblíbené ovoce plné osvěžující chuti je v létě nepřekonatelnou dobrotou a skvělým zdrojem tekutin. Při špatném skladování však může způsobit závažnou nemoc.
Markéta Princová , 09.05.2022

reklama

Ať už se jedná o meloun vodní, či cukrový, oba druhy jsou tvořeny převážně vodou, a to až z 93 %. Mají vysoký obsah železa, vápníku, kyseliny listové, jablečné a citronové. Jsou i skvělým zdrojem vitaminu A, C a B. 

Letní zázrak plný vitaminů

Meloun je vysoce močopudný a podává se při ledvinových potížích, kdy je nutné časté vylučování moči. Pokud máte meloun rádi, poděkují vám i střeva, které posiluje. Konzumace se doporučuje i při zácpě. V neposlední řadě napomáhá správné stimulaci krve a upravuje hladinu soli a vody v organismu. Zkrátka – meloun je superpotravina, která navíc neobsahuje skoro žádné kalorie.

Pozor při vybírání melounu

Pro svou chuť i vlastnosti se meloun v létě konzumuje ve velkém. V obchodě jej lze koupit celý, v takovém případě domů můžete donést i několikakilovou kouli nebo jen část, která se často přikrývá potravinářskou fólií. A právě fólie na melounu může být velkým problémem.

Takto zabalený meloun může být při nesprávném skladování zdrojem salmonely. Rozkrojený plod je nutné skladovat pri teplotě maximálně do 5 °C. Nejlépe mu je tedy v lednici, kde vydrží dva až tři dny. Pokud je skladován mimo lednici, už po 4 hodinách se začínají rozmnožovat škodlivé bakterie, které se na dužinu mohou dostat při krájení z neomyté slupky. V létě se pak bakterie množí velmi rychle.

Pokud tedy chcete koupit jen čtvrtku či půlku melounu, vybírejte vždy takový kousek, který je v obchodě v chladicím boxu, nikoliv za výlohou obchodu, či dokonce na stojanu před ním.

Zdroj: Instagram Karolína Fourováwikipedia.org; foto: iStock.com

reklama

Související témata: meloun , vodní , cukrový meloun , salmonela , skladování ovoce , potravinářská fólie , zdravotní rizika , léto

reklama

Přečtěte si také