Cuketové těstoviny bez gramu mouky. Vyzkoušejte populární cudle!
Zdroj: iStock
Cuketové těstoviny bez gramu mouky. Vyzkoušejte populární cudle!
Zdroj:
iStock
V angličtině se jim říká zoodles, tedy zucchini noodles. U nás si získaly přezdívku cudle, která stejně jako originál spojuje cuketu a nudle v jedno slovo. Cuketové těstoviny připravíte snadno, bez gramu mouky, a skvěle poslouží jako lehká náhrada klasických špaget i jiných těstovin – ať už kvůli dietě, intoleranci nebo zdravějšímu jídelníčku.
Cuketové nudle mohou posloužit jako skvělá bezlepková příloha, ale snadno z nich uděláte i hvězdu a nepostradatelnou surovinu hlavního jídla. Stačí mít jen vhodné náčiní, trochu času a recept na dochucení. Tak jdeme na to!
Jak připravit cudle:
Existuje hned několik způsobů, jak můžete cuketové nudle připravit.
-
Mezi nejpohodlnější a nejrychlejší patří spiralizér. Stačí ho jen správně nainstalovat na kuchyňskou desku, odříznout konec cukety, aby šla plochou částí na spiralizér dobře nasadit a začít točit. Během chvilky máte cudle hotové a prakticky můžete servírovat. Nevýhodou je rozměr takového spiralizéru, ale na trhu jsou již k dispozici i menší varianty, které jsou ale o něco méně přesné.
-
Pokud máte doma mandolínu na zeleninu, určitě se ji nebojte na výrobu cuketových nudlí použít. Vyberte vhodný nástavec a pusťte se do toho. Navíc vám taková mandolína zabere méně místa než spiralizér. Z cukety si takto můžete připravit ploché těstoviny, které mohou mít různou tloušťku.
-
Velice praktická je také škrabka julienne, protože zabere opravdu málo místa. Jen je co do přípravy samotných nudlí časově náročnější a je třeba s tím počítat. Zároveň cuketu nezpracujete úplně celou, protože byste se jinak nejspíš poranili.
-
Pokud nemáte ani jednu z těchto věcí, můžete použít i klasickou škrabku na brambory a udělat širší pláty cuket. Ty pak stačí rovnou podávat, nebo také ještě pokrájet na tenké nudličky.
Zkuste si připravit cudle doma
Zdroj: iStock
Zkuste si připravit cudle doma
Zdroj:
iStock
Jak jíst cudle:
Možná jste nad tím už přemýšleli, ale cuketové nudle jsou hotové prakticky ihned. Velice často se totiž podávají i syrové, jen lehce dochucené. Určitě je nechcete nijak dlouze vařit, protože cuketa obsahuje hodně vody a v případě delšího vaření vám z ní může vzniknout nevzhledná kaše. Proto se řiďte pravidlem – když teplé, tak jen krátce ohřáté.
-
Nechte cuketové nudle syrové (klidně je i lehce vychlaďte) a smíchejte pouze s vybranou studenou omáčkou, pestem a kořením.
-
Pokud máte cuketové nudle při pokojové teplotě, můžete přidat teplou zeleninovou nebo masovou omáčku, která je prakticky ohřeje i bez vaření.
-
Jestli máte obecně raději teplá jídla, můžete cudle rychle ohřát v mikrovlnné troubě. Stačí 1 minuta, max. 1,5 minuty. Rozhodně to nepřehánějte, ať nenarušíte strukturu cukety.
-
Jakmile už vaříte na plotně, nabízí se samozřejmě i krátké orestování na pánvi (s kapkou oleje) nebo povaření v hrnci. Opět ale pouze krátce. Zároveň se vyplatí u restování na pánvi připravovat cudle po menších várkách – voda z cukety se tak zvládne lépe vypařit a dužina se vám nezačne rozvařovat.
Chcete si cuketové nudle připravit podle videoreceptu Zdeňka Pohlreicha? Máme ho pro vás!
Kompletní recept najdete ZDE: Cuketové nudle s houbami
Skladování:
Jestli chcete ušetřit trochu času a „uvařit“ si cuketové nudle do zásoby, určitě můžete. Snadno je totiž lze skladovat přibližně 3 dny v plastové nebo skleněné nádobě, kterou předem vyložíte papírovým ubrouskem. Takto je pak schovejte do lednice.
Nepouštějte se do zamrazování cuketových nudlí. Tedy alespoň v případě, že chcete zachovat co nejvíce křupavosti. Jakmile je totiž uschováte v mrazničce, budou po rozmrazení kašovité. Za nás doporučujeme skladovat v lednici a sníst co nejdříve.
Cuketové nudle s mátou, citronem a parmezánem
Zdroj: iStock
Cuketové nudle s mátou, citronem a parmezánem
Zdroj:
iStock
Cuketové nudle s mátou, citronem a parmezánem
-
cuketa
-
strouhaný parmezán
-
citron
-
čerstvá máta
-
olivový olej
-
sůl, pepř
Samotný recept je opravdu jednoduchý. Z cuket připravte cuketové nudle jedním z možných způsobů. Přendejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem, zasypte parmezánem a zakápněte trochou šťávy z citronu. Opatrně promíchejte. Na závěr dochuťte solí, pepřem a ihned servírujte na připravené talíře. Dozdobte mátou.
Zdroj: downshiftology.com; zdroj foto: iStock