9 skvělých nápadů, jak v kuchyni využít starší chléb a pečivo

Nikdo nechce vyhazovat jídlo, ale smutným faktem je, že je to téměř ve všech domácnostech každodenní skutečnost. Kromě ovoce a zeleniny se právě pečivo a chléb vyhazují nejčastěji. Pokud je ale důvodem, že pečivo není čerstvé nebo je ztvrdlé, pořád není nutné, aby letělo do koše!

Zbyla vám v chlebníku starší bageta, gumové rohlíky nebo okoralý kus chleba? Nebo snad vánočka, na kterou už nikdo nemá chuť? Proměňte je v pochoutky, po kterých se zapráší… Poradíme, jak na to!

  • Krutony

Starší bílé pečivo, jako jsou bagety, rohlíky nebo toustový chléb, ale i klasický kváskový chléb, snadno proměníte v křupavé krutony. Nakrájejte je na kostičky, rozprostřete je na plech a upečte v troubě dozlatova. Hodí se do polévek, ale i do salátů.

Z kváskového chleba můžete připravit i krutony, které směle nahradí chipsy a můžete je zobat při večerním posezení. Kostičky nebo velmi tenké plátky chleba pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí, sušeným česnekem a sušenými bylinkami (např. medvědím česnekem), rozprostřete je na plech s pečicím papírem a upečte dozlatova.

  • Žemlovka

Plátky bagety, toustového chleba nebo vánočky či mazance jednoduše proměníte v luxusní moučník. Použít můžete i starší croissanty. Jednoduše je dejte do máslem vymazaného pekáčku a zalijte rozšlehanými vajíčky se smetanou, cukrem a vanilkou, dochutit můžete i sezonním ovocem, a vše upečte v troubě dozlatova.

Vyzkoušejte výbornou žemlovku s jablky a tvarohem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Nádivka

Nádivku většinou pečeme jen na Velikonoce, ale je to věčná škoda. Možností, jak staré pečivo proměnit v báječný oběd z pekáče, je totiž spoustu. Nebojte se použít různé zbytky pečeného masa nebo uzeniny, sezonní zeleninu, ořechy či semínka – vše osmahněte na pánvi, smíchejte s navlhčeným nakrájeným pečivem, přidejte pár vajec a upečte voňavý nákyp plný chuti. Vytvoříte plnohodnotné jídlo, které je báječné i studené a skvěle se hodí i na cesty.

  • Posypka

Pokud jste prozatím starší pečivo používali jen na výrobu klasické strouhanky, zkuste to trochu kreativněji. Starší pečivo rozmixujte nahrubo, promíchejte s česnekem, bylinkami a olivovým olejem a použijte při pečení masa nebo ryb, na kterých vytvoří výtečnou křupavou krustu. Stejně tak ji můžete využít i na zapečené těstoviny nebo pečenou zeleninu.Skvělým trikem jsou i natrhané kousky chleba nebo pečiva, které přidáte do pekáčku se zeleninou a upečete společně dozlatova a dokřupava. Kousky chleba budou zespoda nacucané šťávou a shora nádherně křupavé.

  • Česnekový chléb

V nabídce obchod můžete najít zamražené bagety s česnekovým máslem. Proč ale platit za něco, co zvládnete během chvilky připravit doma a ještě přitom zachráníte starší pečivo? Gumovou bagetu nebo ciabattu nakrájejte na plátky, ale neproříznete je úplně. Do zářezů vetřete ochucené česnekové máslo s bylinkami, bagetu zabalte do alobalu a upečte v troubě. Dokonalá příloha třeba ke grilovačce…

  • Chleba ve vajíčku

Nejrychlejší večeře a záchrana ve dny, kdy se vám opravdu nechce vařit. Krajíce kváskového chleba namočte v rozšlehaném osoleném vajíčku a opečte na pánvi s rozehřátým máslem z obou stran dozlatova. Podávejte s hořčicí a cibulí nebo s čímkoli, co vám chutná :)Obdobně lze připravit i francouzský toust. Sladká dobrota se hodí k snídani a připravuje se z bílého chleba, třeba z toustového. V hlubokém talíři prošlehejte vajíčka se smetanou, cukrem a vanilkou nebo skořicí, plátky chleba v této směsi nechte lehce nasáknout a osmažte na pánvi. Podávejte s javorovým sirupem nebo oblíbeným džemem.

  • Knedlíky

Jak bychom na ně mohli zapomenout? Starší bílé pečivo je přímo základem pro české houskové nebo karlovarské knedlíky. Rohlíky či housky nakrájejte na kostičky a nechte je ještě zatvrdnout, než je použijete do těsta.

  • Topinky

Opečený starší chléb najdeme v receptech mnoha světových kuchyní. U nás je nejoblíbenější křupavá topinka z kváskového chleba, osmažená nejlépe na sádle. Ať už ji podáváte jednoduše s česnekem, nebo jako přílohu k tataráku, těžko se najde někdo, kdo by si na ní nepochutnal.

V Itálii jsou obdobně oblíbené bruschetty a crostini, plátky opečeného chleba (častěji z chleba bílého), které se podávají s různým obložením, nejobvyklejší jsou čerstvá nasekaná rajčata s česnekem a olivovým olejem.

Topinky jsou perfektní přílohou třeba k hovězímu tataráku. Připravte jej podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

  • Strouhanka

Mleté maso se při přípravě sekané, karbanátků nebo masových kuliček obvykle zahušťuje strouhankou, kterou jednoduše připravíte ze staršího pečiva. To úplně tvrdé v mixéru nastrouhejte na klasickou strouhanku, polotvrdé vhoďte do mixéru a nasekejte nahrubo. Tuhle směs pak použijte na zahuštění, ale je skvělá i na obalování řízků. Můžete dochutit parmazánem nebo bylinkami, hodí se i nasekané mandle.

Zdroj: autorský text

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty