Suroviny
- jahody (malé) 400 g
- želatina 6 plátků
- moučkový cukr 75 g
- růžové víno (šumivé) 750 ml (1 lahev)
Postup přípravy
- Jahody očistěte a rozdělte do 4 až 6 sklenic.
- Želatinové plátky namočte asi na 5 minut do studené vody, aby změkly.
- Vložte cukr do hrnce a přidejte 150 ml vína. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Želatinu vyjměte z vody a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Přidejte ji do hrnce a míchejte, dokud se nerozpustí, poté přilijte zbývající víno.
- Nalijte do sklenic a nechte vychladit v chladničce, dokud neztuhne. Asi 3-4 hodiny.
PRIMA TIP: Pokud jsou jahody velké, rozkrojte je před přidáním do sklenic na poloviny nebo čtvrtiny. Pokud jahody před použitím omyjete, ujistěte se, že jsou zcela suché, jinak získáte méně aromatické želé, které nemusí ztuhnout, pokud bude příliš zředěné. Šumivé víno dodá dezertu šmrnc, ale místo něj můžete použít běžné růžové víno.
Vyzkoušejte i klasický dezert do skleničky – smetanovou panna cottu s ovocným přelivem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE