Suroviny
Postup přípravy
V míse naložte do rumu rozinky, meruňky a citrusovou kůru. Pak je nechte v pokojové teplotě asi 30 min stát. Mezitím si připravte kvásek. V misce smíchejte kvasnice a lžíci cukru ve vlažné vodě. Kvásek nechte vzejít. V další míse vyšlehejte vejce, žloutky a zbylý cukr, dokud nezískáte světlý krém. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, změklé máslo, olej a citronovou kůru. Přidejte vaječný krém, vzešlý kvásek, vlažné mléko a ovoce s rumem.
Vše vypracujte do hladkého těsta. Připravte se na to, že práce chvíli potrvá. Neustávejte v míchání, anebo na vzdorovité těsto vyzrajte tím, že je svěříte kuchyňskému robotu. Ze začátku bude tekuté, ale po delším zpracování zpružní a zvláční. Správnou konzistenci poznáte tak, že se bude samo odlepovat od stěn. Mísu s těstem přikryjte a na teplém místě nechejte asi 45min kynout. Po vykynutí těsto rozpulte a každou část ještě asi 3 minuty propracujte. Těsto vložte do dvou dobře vymazaných a vysypaných forem, nejvhodnější bude bábovková forma nebo dokonce květináč.
Těsto nechte ve formě kynout dalších 30 min. Panettone potřete vejcem a nahoru vyřízněte písmeno X. Formu vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 15min. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte panettone dalších 40 min. Chcete-li se přesvědčit, že je propečené, podrobte ho stejnému testu jako například bábovku. Do jeho středu zapíchněte špejli, až ji vytáhnete, musí být čistá. Pokud by se vám „italská bábovka“ navrchu připalovala, přikryjte ji alobalem. Před podáváním nechte panettone úplně vychladnout a nakonec ho posypejte moučkovým cukrem.