Postup přípravy
- cibule 1-2 kus
Head
- perníkové koření 1 lžíce
Postup přípravy
Head
- šalotka 2 kus
Postup přípravy
- perníkové koření 1 lžíce
- skořice 1 špetka
Head
- skořice 1 špetka
Postup přípravy
Postup přípravy
Na maso budeme potřebovat:
- perlička, 50 g másla, 1– 2 cibule (najemno pokrájené), 200 g slaniny, 2 cibule šalotky, 1 jablko (čtvrtky),několik hřebíčků, několik větviček rozmarýnu a tymiánu, olej na vymazání pekáče, 1 mrkev (pokrájená na špalíčky), 1 petržel (pokrájená na kolečka), menší plátek celeru (pokrájený na špalíčky).
Na zelí si připravíme:
- menší hlávka červeného zelí, 1 lžíce perníkového koření, špetka skořice, 100 ml kvalitního červeného vína, 2 lžíce lesního medu, 100 g másla, naložené jeřabiny, sůl na dochucení, snítky zelené petržele.
Příprava:
- Perličku osolte, opepřete a zejména v prsní části prošpikujte proužky slaniny. Před vložením do trouby vyhřáté na 160 stupňů prsa pomažte vrstvou másla a pokryjte plátky slaniny.
- Zbylou slaninu vložte do břišní dutiny se snítkami tymiánu a čtvrtkami jablek, do nichž zapíchejte hřebíčky. Pekáč lehce vymastěte olejem a na dno vložte pokrájenou slaninu s kusy cibule a kořenovou zeleninu. Navrch větvičku tymiánu a rozmarýnu. Zalijte červeným vínem.
- Zprudka opečte, aby se maso zatáhlo, a pak zvolna pečte zakryté asi devadesát minut v troubě. Poslední půlhodinu pečte odkryté za stálého polévání šťávou.
- Zatímco se perlička peče, připravte zelí. Pokrájejte je na jemné nudličky. Vložte do vroucí vody a vařte asi deset minut. Sceďte a smíchejte s cibulkou opraženou na slanině, přidejte perníkové koření a špetku skořice. Zalijte červeným vínem a dochuťte lžící lesního medu. Do takto připraveného zelí přidejte naložené jeřabiny.
- Šťouchané brambory nejprve uvařte ve vařící osolené vodě. Měkké a scezené je rozšťouchejte s máslem a petrželkou.