Head
- vepřové maso 1.5 kg
- voda 1 l
- cibule 2 kusy
- česnek 1 kus
- petržel 1 kus
- javorový sirup 80 ml
- kardamonová semena 1 lžička
- kmín 1 lžička
- sůl 50 g
- jablečný ocet 250 ml
- jablečný mošt 1 l
- olivový olej 1 dávka
Omáčka
- zeleninový vývar 500 ml
- cibule 3 kusy
- jablko 3 kusy
- máslo 2 lžíce
- česnek 1 kus
- javorový sirup 1 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- sójová omáčka 4 lžíce
- zázvor 2 špetky
- olivový olej 1 kapka
Postup přípravy
- Vepřovou kýtu srolujte a svažte potravinářským provázkem. Vložte ji do hrnce, přidejte všechny přísady kromě oleje, přiklopte poklicí a uložte do lednice ideálně přes noc.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C, maso vyjměte z marinády a nechte okapat. Potom ho vložte do pekáče, polijte trochou oleje a uložte do trouby na hodinu a půl. Pokud si nejste jisti, zda je maso dobře propečené, použijte vpichovací teploměr. Teplota uvnitř masa by měla být 75 C.
- Upečené maso vyndejte z pekáče, odstraňte z něj provázek a na prkénku ho nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Na omáčku si rozmixujte jablka a cibuli na kaši. Do menšího kastrůlku dejte máslo, pár kapek oleje, prolisovaný stroužek česneku a kaši z cibule a jablek. Vše společně duste na velmi nízkém žáru přibližně 30 minut. Občas promíchejte. Přidejte javorový sirup a duste dalších 15 minut. Poté vše zaprašte hladkou moukou a vmíchejte mletý zázvor. Zvyšte plamen a za stálého míchání přilijte vývar. Nepřestávejte míchat a směs přiveďte k varu. Ochuťte sójovou omáčkou a vařte, než omáčka houstne.
- Upečené vepřové podávejte s horkou cibulovou omáčkou a oblíbenou přílohou.