Základní vývar
- hovězího maso (a hovězí kosti) 2 kg
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 100 g
- bobkový list 1 ks
- nové koření 3 kuličky
- sůl
- voda 3 litry
Polévka
- brokolice 300 g
- pórek 150 g
- jarní cibulka 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- nudle do polévky 160 g
Postup přípravy
- Pokud chcete vytvořit chuťově a barevně dokonalý vývar, je potřeba začít tím, že maso společně se zeleninou zprudka opečete v troubě. Tu nastavte na 220 °C. Do pekáčku vyskládejte kusy masa a kostí společně s očištěnou kořenovou zeleninou. Vše nechte alespoň 20 minut péct, než se maso zatáhne a zezlátne.
- Připravte velký hrnec, do kterého přendejte všechno opečené maso, zeleninu a zalijte studenou vodou. Nezapomeňte také na koření.
- Výpek z pekáčku nevyhazujte, ale přilijte do něj trošku vody a pekáček zahřejte na plotně. Stěrkou ze stěn sundejte výpek, který přidejte do hrnce s polévkou. Jakmile začne voda vřít, plamen stáhněte na mírný a nechte vařit minimálně 2 hodiny, ale ještě lépe klidně 6–8 hodin. Pokud by se na povrchu tvořila pěna, tak ji sbírejte, aby se vývar nezakalil. Jelikož je ale maso upečené předem, příliš by pěnit nemělo.
- Hotový vývar sceďte, ideálně přes cedník vystlaný plátýnkem. Maso očistěte a vráťte zpět do polévky. Popřípadě jej můžete zamrazit společně s trochou vývaru na horší časy. Uvařenou zeleninu můžete použít do zeleninových placek, pokud ji nechcete vyhodit.
- Pórek a cibulky pečlivě očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Brokolici rozdělte na menší růžičky a vše přidejte do horkého vývaru. Stačí povařit přibližně 10 minut, dokud není brokolice příjemně na skus, případně podle vašich preferencí. Do polévky přidejte ještě nasekanou čerstvou petržel a nakonec zvlášť uvařené nudle.
Vyzkoušejte také smetanovou pórkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smetanová pórková polévka s bramborami